Res de nou sota el sol


Res de nou sota el sol

Va ser una sorpresa que El País dediqués tota una portada a les filtracions de Wikileaks sobre el suport indissimulat del govern espanyol als transgènics, tot i tenint en compte l'historial d'aquest diari sobre el tema. Però potser la feina de "tranquil·litzar als mercats" no li han encomanat només al Govern, i a aquest diari li tocava deixar ben clar davant d'aquells, que el Govern no s'atura davant de res a l'hora d'ajudar al gran capital.

El Secretari d'Estat de Medi Rural va demanar "sopetes" als caps de Washington un 22 d'abril de 2009 per a que pressionessin a Brusseles a favor dels transgènics perquè "si cae España, el resto de Europa le seguirá". Era un moment en què la nostra ILP estava bullint, i és clar que temien que, si Catalunya caigués, Espanya cauria després. Només cal recordar els ponents de les anomenades jornades de "debat" intern sobre els transgènics que el PSC va organitzar aquella primavera: un bon grapat de científics pro-transgènics; un cap gros de Monsanto a Espanya; una ex-parlamentària del PSC que fins i tot es va permetre el luxe d'insultar als consumidors de productes ecològics i a qualsevol consumidor que es molesti a mirar les etiquetes dels productes; i la nota de color de SLQS. Per acabar-ho d'adobar, Joaquim Llena, aleshores conseller d'Agricultura, inaugurà les jornades del PSC amb un discurs en què ja ens resumia les conclusions: "els transgènics no tenen cap problema i no podem viure sense ells".

L'esmena a la totalitat de la ILP va ser el reconeixement formal que la "tranquil·litat dels mercats" està, aquí també, per sobre de la democràcia i dels interessos ciutadans.

L'altra qüestió que sobresurt d'aquestes filtracions és el total servilisme del govern espanyol cap al dels Estats Units, assabentant-lo de les seves intencions de vot en relació als transgènics dins de la Unió Europea, fins i tot abans que la Comisión Nacional de Bioseguridad fes els seus informes. Tampoc és que això fos a la pràctica una contradicció, perquè com ha denunciat recentment Amigos de la Tierra, aquesta comissió només té un paper ornamental en el procés, quan no senzillament justificatiu de la introducció d'aquestes varietats a Europa.

Però el més greu de tot és que alts càrrecs del govern del PSOE, concretament el Secretario de Estado de Comercio, Pedro Mejía , i el Secretario de Comercio Exterior, Alfredo Bonet, van respondre a la pregunta de l'ambaixador americà sobre què podia fer Espanya per ajudar a introduir els transgènics a Europa dient que una pujada dels preus agrícoles seria convenient per afavorir aquesta introducció: Des de llavors, els fons especulatius amb els productes alimentaris han contribuït a causar fam a molts llocs del món.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article