Cada país podrà prohibir un o tots els transgènics autoritzats a Europa, de manera indefinida

La Comissió Europea, en el comunicat del 13 de juliol fa la proposta de modificació de les directrius de coexistència. Segons la proposta de la Comissió, els països i regions podran justificar en base a arguments socioeconòmics la prohibició de conrear transgènics al seu territori.

La Comissió ha fet aquests canvis per tal que la voluntat de la majoria dels països europeus de no conrear transgènics no bloquegi l’autorització de nous OMG a Europa, el que vol dir a la pràctica la seva entrada a Espanya i a Catalunya . La Comissió europea no vol que els països emprin arguments que contradiguin el veredicte de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) en relació als impactes sobre la salut i el medi, tal com venien fent fins ara en fer ús de la clàusula de salvaguarda, i així no posin en entredit la independència de l’EFSA com ha succeït en determinades ocasions.

Els països i regions hauran d'argumentar a la Comissió Europea la seva voluntat de declarar grans àrees o el territori complert lliure de transgènics, demostrant per quines raons en el cas del seu territori la coexistència entre conreus transgènics i convencionals o ecològics és impossible, i comporta perjudicis per la pagesia ecològica i/o convencional, la despesa pública, consumidors... Al juny del 2010 la Comissió havia de presentar un informe sobre els perjudicis socioeconòmics dels OMG a Europa, informe en el què contribueixen tots els estats membres, però la seva publicació s’ha retardat fins a la tardor.

Per altra banda, la Comissió Europea s’ha fet enrere de moment en el seu projecte anunciat de fer més ràpid i senzill per les empreses el procés d’autorització dels nous transgènics per part de l’EFSA, i de reduir més les garanties de seguretat “La proposta de la Comissió d'avui no canvia els requeriments” -segons diu el propi comunicat-. També assegura la Comissió que a la tardor (novembre) es publicaran els criteris per avaluar els efectes sobre el medi ambient, criteris que segons la Comissió compleixen amb els requeriments fets pel Consell de Ministres de medi ambient dels Estats membres del 4 de desembre del 2008.

Entre ara i la tardor, i abans que aquests informes es facin públics i els nous criteris entrin en vigor, la Comissió té previst autoritzar tres nous transgènics com a mínim, entre ells la primera planta tolerant a l’herbicida de Monsanto RoundUp, el panís NK603, i renovar l’autorització del MON 810

A Som lo que Sembrem ens sembla que la Comissió Europea busca maneres d’evitar i esquivar la pressió dels estats membres europeus en contra dels transgènics, i afavorir a les multinacionals i a la agroindústria integrada i els seus interessos, a costa de la disminució constant de la pagesia a Europa, i de la protecció de la salut dels ciutadans. Si, tot i així, aquests canvis tiren endavant, demanem un informe polític complert i seriós dels impactes socioeconòmics dels OMG a Catalunya que han estat molt evidents durant tots aquests anys, i la declaració de Catalunya Lliure de Transgènics.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article