Transgènics: Polítics sota sospita

El govern d’Espanya - i entenem també els partits catalans que van vetar la ILP- rebutja la proposta de la Comissió Europea per la que cada país podria decidir si vol o no conrear transgènics al seu territori .

La proposta és votarà al juliol

Els partits majoritaris PSOE-PSC, PP,CiU s’oposen així a l’ampli consens que hi ha entre els països de la UE, la gran majoria dels quals ja estan aplicant moratòries als transgènics des de fa anys. Catalunya i l’Aragó són els productors principals a Europa a causa de les politiques negligents dels nostres dirigents, que no han complert amb la normativa europea (cas únic a Europa) en la protecció dels productors ecològics de la contaminació amb transgènics. A més a més,
els polítics continuen insistint de manera desvergonyida, que no ni ha hagut casos de contaminació a Catalunya i l’Aragó, per no voler assumir la seva responsabilitat en aquests fets.

>>El govern d’Espanya - i entenem també els partits catalans que van vetar la ILP - recolza en canvi l’altra proposta de la Comissió de disminuir el control de seguretat dels transgènics. Aquesta proposta és rebutjada per la majoria dels països europeus però és possible que s’aprovi si va lligada a l’altre canvi legislatiu  Es repeteix una vegada més aquest activisme dels partits polítics espanyols i catalans a favor dels grans lobbies dels transgènics agrícoles, sense importar-los l’enfrontament diametral amb els seus socis europeus, ni, en el cas de Catalunya, amb l’opinió majoritària de la població, encara indignada amb la falta de consideració envers la Iniciativa Legislativa Popular per una Catalunya Lliure de transgènics.

Recordem que la proposta va ser rebutjada en el debat a la totalitat del Parlament del dia 2 de juliol del 2009, i que un dels arguments era que el Parlament no tenia competències en aquesta matèria. Com s’ha vist, era qüestió de voluntat política que aquesta legislació canviés, com ho farà properament per la voluntat de les democràcies d’Europa.

La Comissió Europea, influenciada pels lobbies dels OMG, no té més remei que acceptar la voluntat dels països europeus de decidir sobre el conreu dels transgènics als seus camps, però a canvi vol que la autorització europea dels transgènics pels països que sí els volen conrear, sigui menys segura, més simple, rapida i flexible per les empreses sol·licitants .

La Comissió Europea impulsa aquests canvis enlloc d’acceptar els protocols que s’havien acordat en la reunió del Consell de Ministres del 4 de desembre del
2008 en relació a fer també estudis medi ambientals i socioeconòmics d’un nou cultiu transgènic prèviament a la seva autorització.

Som lo que Sembrem demana la posició dels partits polítics catalans envers aquests nous canvis a la legislació europea previstos per primers de juliol, i exigeix una vegada més responsabilitat als nostres dirigents, en la protecció de la salut dels ciutadans en el context d’uns protocols futurs de seguretat encara menys fiables i transparents, en relació als drets dels pagesos ecològics i dels consumidors, i envers la qualitat de la democràcia, i del territori rural, al nostre país.

Plataforma Som lo que Sembrem

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article