Aturin les patents de la cadena alimentària!

L’empresa multinacional Monsanto reivindica la carn com a invent. Les empreses multinacionals de llavors estan seguint una estratègia per fer-se amb el control dels recursos bàsics de la producció d’aliments. Una investigació realitzada recentment mostra que no només les plantes genèticament modificades, sinó que cada vegada més cultius de plantes convencionals, són el centre d’interès dels monopolis de patents: les sol·licituds de patents internacionals en aquest àmbit ha augmentat de forma considerable; des del 2007 fins a finals del 2009 s’ha duplicat. Les empreses que lideren les sol·licituds d’aquestes patents són Monsanto, Syngenta i Dupont. Les multinacionals estan a més a més ampliant les seves reivindicacions sobre la cadena completa de producció d’aliments, començant pel pinso per animals fins arribar als productes alimentaris com la carn. En una sol·licitud pendent, Monsanto reivindica inclús el porc i la vedella. Mitjançant la sol·licitud de patent W02009097403 reivindica la carn procedent de porcs alimentats amb plantes modificades genèticament i patentades per Monsanto. Una patent similar de Monsanto va ser presentada al març de 2010 pel peix i altres organismes aquàtics (W02001027788). Algunes patents sobre aliments, que van molt més enllà, han estat atorgades; Monsanto va rebre una patent europea (EP 1356033) al 2009 que avarca la cadena de producció d’aliments que va des de les llavors de plantes genèticament modificades fins arribar als productes alimentaris com la carn i l’oli.

“ És un procés que s’està produint. Les multinacionals intenten tenir un control cada cop més gran sobre la cadena de producció d’aliments. Els consumidors, agricultors, criadors i pagesos es troben atrapats a la mateixa trampa. Això s’ha de considerar com un intent amoral d’abús de la llei de patents. Les empreses tenen com objectiu maximitzar els seus beneficis presentant patents sobre aliments, mentre mil milions de persones estan patint gana” diu ......

Com mostren les experiències fetes als Estats Units, les patents sobre llavors fa que s’estigui incrementant la concentració del mercat i que hi hagi un augment dràstic dels preus de les llavors, al mateix temps que hi ha una menor selecció de llavors i una elevada dependència dels agricultors.

Els criadors i agricultors estan perdent el lliure accés al material de cria o de conreu, la qual cosa té un impacte negatiu per la innovació.

Mentrestant, el Ministeri de Justícia i els fiscals generals de diversos estats nord-americans estan investigant si l’empresa Monsanto ha abusat del seu poder de mercat per excloure als seus competidors i augmentar el preu de les llavors. La coalició del “ No Patents sobre Llavors” adverteix que la concentració en el mercat augmentarà si no s’atura l’abús de la llei de patents. La coalició compta amb el suport de més de 200 organitzacions. Aquestes exigeixen un canvi clar de la política i de la pràctica de les oficines de patents. Es demana, amb insistència, als governs que revisin la llei de patents per excloure les patents sobre llavors, animals i part d’ells.

Més informació:

Enllaç a la web de Som Lo Que Sembrem

Enllaç a la web de l’Alerta global

Enllaç a la web amb les noves xifres sobre sol·licituds de patents i sobre els mètodes de conreu de plantes convencionals
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article