La CE tracta de reduir el control de seguretat dels transgènics agrícoles

Més d’una dotzena de científics europeus ha fet arribar una protesta formal al President del Parlament Europeu i al de la Comissió Europea.

El motiu d’aquesta queixa és que la Comissió ha elaborat un esborrany per a una nova reglamentació en matèria de transgènics agrícoles sense cap consulta amb el públic ni amb les autoritats competents del països de la UE. De fet, senyalen que han trobat el document per casualitat a la web de l’ Organització Mundial de Comerç (OMC)

Els científics afirmen que el document sembla haver estat dissenyat per accelerar el procés d’aprovació d’aquests cultius i sincronitzar-lo amb el dels Estats Units. Diuen, també, que el text de l’esborrany s’allunya de la ciència sòlida i independent al donar com certa la hipòtesi que els cultius i aliments transgènics són innocus, opinió que segons ells no està justificada científicament. A la seva protesta hi afegeixen comentaris detallats sobre els aspectes de l’esborrany que troben irresponsables o inacceptables. Alguns exemples són el fet que les aprovacions es basen en estudis realitzats per les mateixes empreses interessades sense cap verificació independent; que el reglament no dóna opció a què es puguin reproduir els experiments; que deixa la porta oberta a la aprovació de noves varietats amb característiques acumulades basant-se en estudis anteriors realitzats amb varietats simples; i que es permet fer servir en els estudis proteïnes substitutes en lloc de la proteïna nova tal com és expressada per l’organisme modificat genèticament.

Per aquests motius i d’altres més, aquest grup de científics ha demanat al President del Parlament Europeu que porti aquesta protesta al Parlament com més aviat millor.

Recordem que a començament d’aquest any 2010 hi ha hagut una renovació de la comissió europea, sota la mateixa presidència del portuguès José Barroso. Barroso ha nomenat com a nou comissionat de salut i protecció del consumidor a John Dalli, de Malta. Al seu primer discurs Dalli ja va dir que seria una prioritat seva introduir els organismes modificats. Resultaria del tot estrany que el comissionat de salut i protecció del consumidor fos l’encarregat de la promoció dels OMG, si no formés part d’una estratègia per evitar discrepàncies dins la CE, i també per no prendre en consideració l’opinió dels ciutadans europeus, saltant-se tots els criteris de democràcia. Dalli no ha trigat gaire en complir la seva promesa, aprovant l’autorització de la patata AMFLORA. Als últims anys el rebuig de la població, de molts governs, de científics de diferents països, havien aturat a la Comissió, però aquesta CE reestructurada ha fet dels OMG una prioritat. Per la patata AMFLORA el Consell de Ministres europeu no es va posar d’acord (per poder acceptar o rebutjar una proposta de nova autorització proposada per la CE en necessiten 255 dels 345 vots totals) seguint la tònica de fort rebuig a Europa a la introducció de transgènics agrícoles. És en aquests casos quan la CE pot prendre la decisió. Com en el cas de la patata AMFLORA, no hi ha hagut consens, i s’ha pres una decisió unilateral sense base democràtica.

Més informació blog Som lo que Sembrem

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article