La CE autoritza el cultiu d'una patata transgènica desatenent l'opinió del Consell de Ministres i dels ciutadans europeus

La Comissió Europea ha autoritzat el cultiu de la varietat de patata transgènica “Amflora” de l'empresa BASF per a usos industrials i pinsos. Aquesta varietat està modificada per tal que no produeixi amilosa, un component del midó que “molesta” durant el processament per a usos industrials. A més, conté un gen de resistència als antibiòtics kanamicina i neomicina.

L’aprovació d’aquesta varietat ha estat envoltada d’un intens debat des que BASF va demanar l’autorització els anys 2003 i 2005, després d’un primer intent l’any 1996. Tant l’Organització Mundial de la Salut com l’Agència Europea de Medicaments han declarat que la kanamicina i la neomicina són antibiòtics importants des del punt de vista terapèutic. Això implica que, d’acord amb la normativa europea vigent des de 2001, no s’haurien d’aprovar varietats transgèniques amb gens de resistència a aquests antibiòtics.

De fet, aquesta patata, igual que la resta de transgènics aprovats fins ara, mai ha aconseguit una vot majoritari de suport als Consells de Ministres de la UE. Fins i tot, dins de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, “Amflora” no va obtenir un suport unànime.

S’estima que la BASF obtindrà uns ingressos punta de 20-30 milions d’euros l’any per la venda d’aquesta varietat, i com que no aconseguia els seus propòsits,  l’any 2008 va presentar una demanda contra la UE per aquesta patata. I ara, una vegada més, la Comissió Europea, una institució no escollida pels ciutadans i que no rendeix comptes davant de ningú, aprova per defecte la varietat “Amflora”, tot plegant-se als interessos de les grans indústries, i passant per sobre de les opinions del Consell de Ministres i de les dels mateixos ciutadans europeus, que mostren contínuament el seu rebuig als cultius transgènics.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article