El Parlament de Catalunya es posiciona al costat de les multinacionals i el sector agroindustrial integrat i oblida al poble de Catalunya

El discurs del portaveu de Som lo que Sembrem, el jove pagès Alexis Inglada, ha posat en evidència als diferents portaveus dels grups parlamentaris. Amb un discurs serè i ferm ha exposat les raons que Som lo que Sembrem ha vingut aportant durant aquests mesos. Ha defensat la necessitat de posar-se al costat de l’Europa democràtica, dels països i regions que han prohibit els transgènics i han prioritzat la salut dels seus ciutadans i la conservació del seu patrimoni agrícola i medi natural. Ha tornat a denunciar “les contaminacions genètiques que es produeixen amb tota impunitat”, i la “pràctica desaparició del panís ecològic i les llavors locals que hem heretat dels nostres padrins i tenim el deure de preservar”. Així mateix ha insistit en la falta d’independència de l’Agència Europea de Seguretat Alimentària, i ha reclamat la investigació pública independent dels efectes a llarg termini dels transgènics, a més de la urgència d’una investigació pública en agroecologia per a desenvolupar un altre model agroalimentari. “No sé si vostès s’han fet una imatge del futur de l’ agricultura al nostre país. Jo si que ho he fet: una pagesia sense pagesos, sense ànima”. En acabar el seu discurs, ha demanat als parlamentaris que “votin en consciència i deixin fer el debat que es mereix aquest país”.


Després de la defensa de Alexis Inglada, han anat intervenint els diversos portaveus parlamentaris que s’han posicionat com estava previst: CiU, PP i PSC han defensat les seves esmenes a la totalitat amb arguments similars, però tot i això tots han defensat que el debat és a la societat i ha de continuar al Parlament. Caterina Mieras, portaveu del PSC, ha declarat que s’ha de situar el debat des d’una “perspectiva objectiva i realista” criticant els plantejaments de la Plataforma. Som Lo Que Sembrem, ens sorprenem d’aquestes declaracions ja que els informes sobre els transgènics lliurats per part del CAPCIT (Consell Assessor del Parlament de Ciència i Tecnologia) són especialment esbiaixats i poc rigorosos, i per tant no són un bon precedent que inspiri confiança en l’ independència, transparència i rigorositat d’un futur treball parlamentari al marge de la ILP. El portaveu de CiU ha quedat en evidència amb un discurs amb manca d’informació i confusió de conceptes.

En canvi, ERC i ICV-EUA han defensat la necessitat de continuar el debat de la ILP en l‘hemicicle parlamentari i recollien la proposta de la ILP com un encàrrec que la societat fa al Parlament. En paraules de Carmel Mòdul “els transgènics no tenen lloc en seu model d’agricultura per a Catalunya” i ha defensat que la ILP ha estat jurídicament impecable.

El resultat de la votació ha estat 94 vots a favor de l’esmena a la totalitat, 34 vots en contra i una abstenció.

Un cop els membres de la plataforma han sortit fora de l’hemicicle del parlament, han rebut un gran suport de 150 persones que han presenciat el discurs del ple des de fora el Parlament amb ovacions de “Visca la Terra i mori el mal govern” i s’ha cantat l’himne dels Segadors. Finalment han valorat molt positivament la feina feta des de 2007 fins avui i proposen continuar treballant. Un pas immediat serà la presentació d’un contenciós administratiu per què no s’ha concedit dret a rèplica en el Parlament com ordena la normativa de Iniciatives Populars.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article