Per què tinc por de l'interès?

És una por atàvica. Quan som a casa, mirant la tele o menjant amb la nostra família, sentim allò de 'El Banc Central Europeu s'ha reunit...' En aquell moment, un formigueig atravessa la nostra espinada i comencem a fer càlculs mentals sobre quan toca revisió de la hipoteca... però, què tenen a veure el tipus d'interès del BCE i el que paguem d'hipoteca? És el mateix el tipus d'interès del BCE que l'Euribor?

Molts creuen que són el mateix. Són els mateixos que truquen al banc indignats un cop revisada la quota de la hipoteca per a dir que el tipus d'interès és al 4,5%, que sumat al 0,45, dóna un 4,95%; i ells han posat un 5,25% d'interès.
En realitat, la diferència és molt simple: el tipus d'interès és el preu que posa el Banc Central als diners de què disposa. El Banc Central, posem, té uns euros a una caixa forta i els ven als bancs comercials a un preu que anomena tipus d'interès oficial.

I l'Euribor? Aquest és un preu negociat al mercat entre els diferents bancs comercials que es presten diners entre ells i que s'utilitza en el càlcul de molts productes financers com les hipoteques. De fet, no és l'únic tipus d'interès comercial: per exemple, les caixes d'estalvi disposen d'un altre anomenat IRPH (Índex de Referència dels Préstecs Hipotecaris) i hi ha d'altres entitats que ofereixen productes a tipus fix que poc té a veure amb l'Euribor.

Ara, el que sí que és cert, és que una pujada del preu del diner per part del BCE, normalment, farà pujar l'Euribor, ja que els bancs s'hi guanyen la vida amb això dels préstecs, però no és la situació actual i abaixades de tipus d'interès com les de fa uns dies dels principals bancs centrals, no està clar que es reflecteixin en el euribor i la butxaca directa de l'hipotecat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article