L’Arc de Triomf de Barcelona acull dissabte per desè any consecutiu la festa de la Plataforma per la Llengua pels jocs, les joguines i el lleure en català

 L’ONG del català organitza dissabte dia 30 de novembre la Festa pel joc i el lleure en català, que enguany canvia el nom però que segueix reivindicant que les joguines que es regalen per Nadal i Reis incloguin el català en tots els suports lingüístics, impresos o electrònics.
 Enguany, la festa inclou activitats per a un públic més ampli i pretén englobar també a adolescents
 Toni Albà serà l’encarregat de llegir el manifest d’una festa en què s’espera superar els 7.000 participants de l’edició anterior

Durant tot el matí d’aquest dissabte 30 de novembre, i per desè any consecutiu, torna la Festa pel joc i el lleure en català. És la mateixa Festa que porta deu anys reivindicant que els jocs i les joguines que es regalen per Nadal i Reis incloguin el català en tots els seus suports lingüístics, tant impresos com electrònics, però enguany canvia el nom per tal d’arribar a un públic més ampli, abraçant una franja d’edat major. En aquest sentit, també s’han adaptat els objectius i les activitats per fer una celebració més atractiva per als adolescents i s’ha inclòs un nou objectiu: fer extensible la utilització del català en tots els àmbits de lleure i divertiment dels nens i nenes de totes les edats. Des de l’any passat, i a causa del gran nombre de participants que havia tingut en edicions anteriors, el seu emplaçament s’ha establert a l’entorn de l’Arc de Triomf de Barcelona.

Els motius d’organitzar aquesta Festa no han variat gaire respecte a anys anteriors: es calcula que al mercat hi ha només unes 1.300 joguines que incorporen la llengua catalana, una xifra superior a la d’altres anys però encara minsa que des de la Plataforma per la Llengua hem calculat que suposa entre un 7 i un 8% del total de joguines que es venen al mercat.

L’activitat té el format d’una festa lúdica per a infants i adolescents que començarà a les 10 del matí i s’allargarà fins les 15.00 h, i constarà de múltiples jocs, tallers, actuacions i un llarg etcètera d’activitats estructurats en tres escenaris. Destaquen les clàssiques de pintar cares o muntar corones, a les que s’afegeixen enguany els tallers de grafits o el de tabalada. Com l’any passat, també hi haurà una tómbola que funcionarà tot el matí, i que oferirà jocs i joguines que incorporin el català. Al costat de la Festa, enguany també tindrà lloc la segona edició de la Fira de jocs i joguines en català, on diverses empreses que incorporen el català en els seus jocs. Enmig de tantes activitats, l’actor Toni Albà aprofitarà per llegir el manifest de la festa. Paral·lelament, i com cada any, la campanya es complementa amb l’edició de 30.000 cartes als Reis. Les cartes es distribuiran per escoles, ludoteques, biblioteques, ajuntaments, casals, esplais i botigues d’arreu de l’àmbit lingüístic; i també les recolliran el mateix dia de la festa el patge reial. L’objectiu final és conscienciar els pares i les mares perquè comprin joguines etiquetades i amb les instruccions i menús en català, i també als botiguers, productors i distribuïdors de joguines, a qui es reclama que augmentin l’oferta de joguines en la nostra llengua.

L’acte l’organitza la Plataforma per la Llengua, l’ONG del català, amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat, Transports Metropolitans de Barcelona, Supermercats Bonpreu-Esclat, Abacus Cooperativa, Sorli Discau, Pans and Company, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i mitjans com El Punt Avui, Vilaweb, Catalunya Ràdio, Cavall Fort, Club Súper3, Racó Català i Directe!cat, així com nombroses empreses que han cedit joguines de forma desinteressada. A més, la imatge gràfica de la festa ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’il·lustrador infantil Valentí Gubianas.

Per tal de convocar tothom a la Festa, s’ha elaborat un espot viral que es pot trobar en aquest enllaç. Tota la informació sobre la Festa es podrà seguir en directe via Twitter amb l’etiqueta #Jocilleureencatalà. Per a més informació sobre la festa i sobre els jocs i joguines en català, vegeu el web: www.plataforma-llengua.cat/festajocilleure.

El programa d’activitats serà el següent:

FESTA PEL JOC I EL LLEURE EN CATALÀ 2013

ACTE:


Festa pel joc i el lleure en català

DIA:


Dissabte, 30 de novembre de 2013

LLOC:


Passeig Lluís Companys (entorn de l’Arc de Triomf)

PROGRAMA D’ACTES

10:00


Inici de la festa i obertura de tallers

10:00


Taller de percussió

10:15


Joc de mans: Barcelona Màgic Band

10:45


Narració del conte d'en Patufet a càrrec de Montserrat Novell

11:00


Actuació del grup Xeic!

11:00


Taller de bastoners a càrrec dels Bastoners del Raval

11:15


Representació del conte "La gerra del llac" a càrrec d'"El Casalet"

12:00


Lectura del manifest a càrrec de Toni Albà

12:00


Joc de mans: Barcelona Màgic Band

12:00


Taller de diables a càrrec de la Colla de Diables de Mataró

12:00


Actuació del grup Estrip

12:15


Lectura del manifest a càrrec de Toni Albà

12:20


Narració del conte d'en Patufet a càrrec de Montserrat Novell

12:50


Contes tradicionals catalans a càrrec d’”Un far de contes”

13:00


Taller de Tabalers a càrrec dels Tabalers del Poble Sec

13:00


Actuació de la coral El Poble que Canta

13:20


Conta-contes a càrrec de Marta Jarque i Mercè Montfort

14:00


Actuació de fi de festa del grup infantil "Els Koloraines"

15:00


Fi de festa

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article