Les sentències del TSJC que imposen l'ús del castellà a Catalunya, deplorables

La Plataforma per la Llengua, l'ONG del català, deplora les dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que s’han fet públiques avui, sobre el model educatiu català i sobre el reglament d'usos lingüístics de l'Ajuntament de Barcelona. L’entitat considera que aquestes dues sentències imposen l'ús del castellà a Catalunya i perpetuen la discriminació legal que pateixen els ciutadans catalanoparlants a Espanya.



Totes dues sentències confirmen “l’anomalia lingüística espanyola”: l'Estat espanyol és l'únic de la Unió Europea i de l'espai Schengen que no reconeix com a oficial en tot el seu territori una llengua mitjana de les dimensions del català. Això té unes greus conseqüències en la vida dels ciutadans catalanoparlants i reforça la percepció que a Espanya hi ha ciutadans de primera i ciutadans de segona, segons la llengua que parlin.



L’entitat també vol recordar que més de 500 disposicions legals imposen avui en dia l'ús del castellà, negant d'aquesta manera la igualtat de drets als ciutadans catalanoparlants. Lluny de corregir aquesta inacceptable situació, el TSJC l'agreuja amb les seves sentències. De fet, cal recordar que el TSJC només va dictar un 1,5% de sentències en llengua catalana durant l'any 2011. Aquest biaix a favor d'una de les llengües oficials entra en flagrant contradicció amb el principi d'igualtat de drets que hauria de regir tot sistema democràtic, i amb la mateixa exigència d'aquest Tribunal que les Administracions han de respectar l'elecció de llengua dels ciutadans.



L'ONG també vol recordar que el model d'escola catalana garanteix el coneixement de les dues llengües oficials, com han avalat en repetides ocasions les institucions europees, i més recentment, el Departament d'Estat nord-americà en el seu informe anual sobre drets humans al món. La sentència del TSJC va en la línia de la sentència del 8 de març de 2012, que privava els infants dels demandants del seu dret a aprendre i parlar amb normalitat el català. Totes dues sentències tenen un clar biaix polític, que la Plataforma per la Llengua considera molt preocupant i que crea una gran alarma social.



Finalment, la Plataforma per la Llengua demana a les institucions catalanes que segueixin aplicant els reglaments d’usos lingüístics aprovats democràticament, i que continuïn amb el model d’escola catalana, garantia d'igualtat de drets i de cohesió social.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article