Una campanya electoral en què el català ha estat objecte de demagògia

Amb motiu de la campanya electoral per a les eleccions municipals a Catalunya del pròxim 22 de maig, la Plataforma per la Llengua demana a les principals formacions polítiques que es presenten als comicis un compromís amb la llengua catalana com eina que aporta benestar als ciutadans. En un moment de crisi econòmica i també social, no es pot desvincular la política lingüística i cultural del procés de recuperació per sortir de la crisi, però durant la campanya que aquesta setmana acaba, s’han sentit molt poques propostes sobre política lingüística, i sovint des d’una vessant demagògica o distorsionada. És per això que la Plataforma per la Llengua reclama als partits que es comprometin públicament, cadascun des de la seva responsabilitat, a estendre i promoure la llengua des de l’àmbit municipal.

La Plataforma per la Llengua és conscient de la importància d'aquestes eleccions i està preocupada per determinats discursos demagògics que s'han fet al voltant del sistema educatiu i també de la immigració. L’organització recorda que cal seguir treballant per tal que la llengua catalana sigui la llengua de l'educació, d'acollida i de cohesió a tots els pobles i ciutats de Catalunya. La llengua catalana és l'eina per construir una societat inclusiva i cohesionada.

Per altra banda, en l'àmbit de socioeconòmic demanem als partits polítics que siguin èticament responsables i complexin amb les normatives vigents i desenvolupin reglaments per tal que la llengua catalana sigui present a tots els nivells. Entre molts altres àmbits, cal incloure-hi el de la publicitat a la via pública, per tal que les tanques publicitàries i els OPIS o plafons il·luminats siguin, com a mínim, en català. La llengua catalana és un instrument de proximitat i que ha d’ajudar les empreses i negocis a oferir un millor servei als consumidors catalans.

En conclusió, la Plataforma per la Llengua demana als principals partits un compromís clar amb la llengua catalana. El procés de judicialització a què el català està sotmès requereix d'una actitud activa i dinàmica. En l'àmbit local i municipal s'ha d'actuar de manera ferma, desacomplexada i positiva en favor de la llengua, perquè d’aquesta manera assegurarem el benestar dels ciutadans i la convivència, per tal que la llengua catalana vertebri i esdevingui punt de trobada d’una diversitat que ens enriqueix i que cal potenciar.

Finalment, la Plataforma per la Llengua vol recordar que el català sempre suma, i que constitueix un valor afegit. Per això, els alcaldes i regidors que sortiran dels propers comicis del 22 de maig hauran de maldar perquè els ciutadans de Catalunya siguin tractats a nivell de llengua de la mateixa manera que els ciutadans que tenen altres llengües europees amb un nombre similar de parlants, cosa que actualment no es produeix.

La Plataforma per la Llengua farà arribar aquestes propostes i inquietuds als caps de llista de les principals formacions per tal que es comprometin públicament a treballar des dels seus respectius àmbits i responsabilitats per fer de la llengua catalana una veritable eina de cohesió i de servei i proximitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article