El primer Lip dub per la Llengua es gravarà divendres i dissabte


El primer Lip dub per la Llengua s’enregistrarà els pròxims 15 i 16 d’abril, divendres i dissabte vinents. La Plataforma per la Llengua i 23 associacions de persones immigrades organitzen aquesta activitat, que es gravarà en dues parts en dos espais diferents de Barcelona (la plaça Universitat de Barcelona, el dia 15 i la Rambla del Raval, el dia 16) al ritme de la coneguda cançó Corren, del grup manresà Gossos, i que s’engloba sota el lema “El català, llengua comuna”. El lip dub té l’objectiu de destacar el paper del català com a element d'inclusió de les persones nouvingudes i com a eina que contribueix a la cohesió social. El projecte porta el segell de la productora que va realitzar a Vic el famós lip dub per a la independència i comptarà amb la participació activa de nombrosos col·lectius de nouvinguts i també de moltes personalitats conegudes, com l’actor Quim Masferrer, dels Teatre de Guerrilla, l’actor i director Joel Joan, la cantant Núria Feliu, el grup juvenil Macedònia o els mateixos integrants de Gossos, entre d’altres.



L’organització ultima els preparatius per als dies 15 i 16, i les previsions són més que optimistes. De moment, entre els dos dies, es preveu la participació d’un mínim de 1.500 persones, però aquesta xifra es podria quedar petita tenint en compte l’allau de peticions i consultes que s’han rebut des de les entitats organitzadores. Per al dissabte 16 ja hi ha previstes més de 20 comparses, una de les quals comptarà amb l’assistència de prop d’un centenar de persones.



Per donar difusió a la iniciativa i escalfar motors, l’organització ha creat una pàgina a Facebook, que ja compta amb 1.535 persones adherides, i el vídeo de la coreografia que ha preparat el grup Macedònia per al dia 15 a la plaça Universitat ha tingut més de 2.200 visualitzacions en pocs dies. D’altra banda, més de 4.000 persones han visitat la web www.lipdubperlallengua.cat en menys d’un mes.



Un lip dub ("doblatge labial”, en anglès) és un vídeo musical realitzat per un grup de persones que sincronitza els seus llavis, gestos i moviments amb una cançó popular. Posteriorment, s'edita la gravació incorporant la cançó original com a banda sonora. El Lip dub per la llengua s’enregistrarà en dues úniques preses contínues que tindran lloc dos dies diferents: el divendres 15 d’abril a partir de les 15.00 de la tarda es gravarà a la plaça Universitat de Barcelona el pla final, amb la participació del grup Macedònia, que crearà la coreografia, i dels actors Jordi Martínez i Lina Forero (el Paco i la Ruth de la sèrie Ventdelplà) com a presentadors. Al vespre, el grup Pirat’s Sound Sistema farà la cloenda de la jornada.



El dissabte 16 al matí es filmarà a la Rambla del Raval la resta del lip dub, que comptarà amb la participació de més de 20 comparses i de nombroses cares conegudes. Està confirmada, per exemple, la presència dels integrants del grup Gossos, Quim Masferrer (dels Teatre de Guerrilla), Joel Joan (actor i director), Núria Feliu (cantant), Carme Lafay (escriptora), Yacine Belacehne (músic), Xavier Graset (periodista), Jordi Martínez, Lina Forero i David Berga (actors), Esteve Rovira (director de la sèrie La Riera), així com diversos membres del repartiment d’aquesta sèrie, com Estel Solé, i Pere Tàpies (cantant), entre d’altres.



Tot i que no podran assistir-hi, també han donat suport explícit a la iniciativa Anna Sahun (actriu), Miquel Calçada (periodista i director del grup Flaix), els cantautors Lluís Llach i Miquel Gil, Pep Anton Muñoz (actor), Mathew Tree (escriptor), Justo Molinero (empresari de la comunicació), Albert Manent (l’escriptor i historiador i recent Premi d'Honor de les Lletres Catalanes), entre molts altres.



Aquesta iniciativa és una nova i original manera de plantejar la campanya “El català, llengua comuna”, que les 24 entitats treuen al carrer des de fa sis anys per la diada de Sant Jordi. Aquest any s’ha intentat donar un nou enfocament a la campanya amb la celebració d’aquest lip dub, que, a diferència d’altres iniciatives similars, té una clara finalitat reivindicativa i social: en un context de diversitat lingüística (a casa nostra es parlen més de 250 llengües), el català és la llengua que ens uneix a tots i a totes, és l’idioma amb el qual volem construir la societat i que tothom pot compartir, per això volem que sigui la llengua comuna. Amb la celebració d’aquest acte, es pretén afavorir l’intercanvi i la relació entre nous i vells catalans i facilitar la incorporació de les persones nouvingudes a la societat d’acollida. Les entitats que formen aquesta xarxa i que coorganitzen l’acte són: Plataforma per la Llengua, Asociación de Mujeres Ecuato-guineanas E'Waiso Ipola, Asociación de Profesionales Bolivianos en Barcelona (APBB), Associació Catalana de Residents Senegalesos, Associació Cultural, Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP), Associació d'Amics del Poble Marroquí (ITRAN), Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Catalunya, Associació de Dones Amazigues Tamettut, Associació de Treballadors Immigrants i Marroquins de Catalunya (ATIMCA), Associació de Treballadors Pakistanesos, Casa Eslava, Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, Centre Bolivià Català, Comunitat Palestina de Catalunya, Cornellà Sense Fronteres, El Mirador dels Immigrants, Els Altres Andalusos, Espazo Galego dos Països Catalans, Federació d'Associacions Americanes de Catalunya (FASAMCAT), Federació d'Entitats Bolivianes a Catalunya (FEDEBOL), Federación de Entidades Ecuatorianas en Catalunya (FEECAT), Federacion de Entidades Latinoamericanas de Cataluña (FEDELATINA), Rede.cat i Veu Pròpia.



L'acte compta amb el suport d’Abacus Cooperativa, d'institucions públiques com la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona i de diverses entitats i mitjans de comunicació.



Podeu trobar tota la informació actualitzada sobre l’organització del lip dub a:



El lloc web: lipdubperlallengua.cat



L’espai www.facebook.com/lipdubperlallengua



Via Twitter, mitjançant l’etiqueta #lipdubllengua

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article