Reformar la Constitució? RSA!!!

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha fet un anunci inesperat aquest dimarts al ple extraordinari: reformar la Constitució per introduir un límit al dèficit públic. A més, aquesta reforma es pot fer a les Corts sense necessitat de referèndum. Però una desena part dels diputats o dels senadors pot demanar un referèndum vinculant.

Immediatament han sortit algunes veus en contra, entre les quals la campanya que ha encetat Vicenç Navarro. Hi he donat suport per tal que pugui fer-se un referèndum, tot i que d'entrada ja preferiria senzillament que no es portés a terme l'intent de reforma.

Un dels motius és -com defensa el catedràtic- en defensa de l'Estat del Benestar. Els meus motius incorporen un punt de vista per una banda més tècnic i per altra banda més polític: 

a) Els marcs legals no poden ser tant limitadors sinó que ha de ser la política qui a cada moment marqui quines són les línies. En aquest cas em sembla molt clar: em sembla de sentit comú que les administracions públiques no s'hagin d'endeutar descontroladament fins a les celles. Però també em sembla una funció de la política saber a cada moment què es pot o què convé fer.

Per això, la responsabilitat social de l'Administració Pública és una via més encertada, flexible i assenyada que no un límit constitucional, constrenyidor, immutable, ingestionable. L'RSA permet incorporar els compromisos electorals i la responsabilitat política en un marc ètic, de rendiment de comptes i de transparència.
 
Prefereixo un govern que tingui les mans lliures per a actuar i que hagi de rendir comptes amb transparència i sistemes avançats (no la pantomima actual) que no un govern de titelles lligats de mans, que finalment es limitarà a actuar com una colla de tecnòcrates. L'establiment d'un límit al dèficit públic ha de ser un compromís polític i de responsabilitat. Haver-ho de consignar a la Constitució em sembla un reconeixement del caràcter infantil o irresponsable de la classe política en general. Pel mateix motiu tantes altres limitacions es podrien introduir a la Constitució...

b) D'altra banda, no podem deixar d'expressar la nostra desconfiança envers els diputats espanyols pel que fa a les llibertats nacionals dels pobles que integren l'Estat espanyol, fet que es pot traduir en una reforma encarada no solament a satisfer les consignes de Merkel i els mercats sinó a constrènyer l'autonomia financera de les Comunitats Autònomes, amb efectes devastadors sobre aquelles que tenen necessitat de comandar més autònomament les seves regnes en funció de la seva realitat nacional diferenciada.

c) A més, a l'Estat hi ha un gran dèficit democràtic que fa que en els temes importants on es violen drets humans i dels pobles no es pugui fer cap procés de democràcia ciutadana. Extret del diari ARA: Els internautes catalans volen aprofitar el procés de reforma constitucional anunciat ahir per Zapatero per fer visible els anhels independentistes de molts usuaris de les xarxes socials. Si bé els internautes espanyols van inundar la xarxa amb milers de missatges que demanaven que la reforma constitucional anunciada pel president del govern espanyol fos sotmesa a un referèndum, a Catalunya, més de mig miler d'usuaris de Twitter ja han fet servir l'etiqueta #jovullvotaradeuespanya ("Jo vull votar adéu Espanya"), que durant el matí de dimecres s'ha convertit en trending topic a nivell mundial.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article