Reutilitzar llibres o no?

La reutilització del llibre escolar és una iniciativa interessant que algunes escoles promouen amb l'objectiu d'estalviar recursos econòmics a les famílies, disminuir l'impacte ambiental i també fomentar una actitud de conservació dels llibres de treball per part dels alumnes.

Lògicament, aquesta iniciativa comporta la temptació de canviar més ràpidament els manuals per part de les editorials, tot i que cada vegada més, aquesta mena de llibres de text escolars tendiran a desaparèixer totalment i tenir un format exclusivament web.

Però la qüestió que genera polèmica i interessos 'sostenibles' contraposats fa referència als llibres de caràcter literari, pel fet que la seva reutilització afecta a un grup d'interès que ja pateix prou les males condicions econòmiques de la seva activitat artística.

És per això que s'ha elaborat un MANIFEST PER LA NO REUTILITZACIÓ DEL LLIBRE LITERARI A LES AULES, amb el lema de "La biblioteca personal és un dret".

Som favorables al llibre electrònic i a les iniciatives de reutilització, però certament cal anar amb compte de no perjudicar un col·lectiu sovint feble. Sembla assenyat que aquesta reutilització no afecti el llibre literari, alhora que en el futur proper potser, en aquelles escoles / famílies / països que s'ho puguin permetre aquest es veurà substituït pel llibre electrònic. Mentrestant no cal crear un desert en la capacitat d'impactar positivament i amb justícia sobre els creadors.

Volem fer aquesta reflexió aquí per mostrar la incompatibilitat d'alguns objectius i la necessitat d'equilibrar interessos dels grups d'interès i ponderar els impactes creats. Podeu accedir al manifest per la No Reutilització amb els arguments que aporta: Manifest

Nota: Aquest manifest per la no reutilització del llibre literari a les aules ha estat elaborat i consensuat per un col·lectiu de professionals de la literatura i la il·lustració, després d'un debat. Obert ara a les adhesions de tothom qui s'hi senti implicat, serà lliurat posteriorment a les institucions que tenen competència en l'àmbit de l'educació i el foment de la lectura.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article