El cotxe: Una ideologia destructiva

A L’Alt Empordà el tren convencional de viatgers es troba en perill, amb l’amenaça de liquidació de l’actual estació del centre de Figueres, la qual cosa és una qüestió de justícia social de primer ordre. L’aberració d’allunyar el tren convencional de la centralitat ciutadana i comarcal, a banda de ser una autèntica bomba contra la mobilitat sostenible – que fomenta l’exclusió social i l’especulació - també representa una agressió, sense precedents, contra l’espina dorsal de l’equilibri territorial de l’Alt Empordà. Aquesta proposta tan irracional es pot carregar tot el sistema de mobilitat pública ferroviària de la Regió de Girona i provocar una crisi social monumental.

És essencial insistir que cal evitar seguir argumentant que la supressió de l’actual estació del tren convencional de Figueres ja és un fet irreversible. És totalment mentida. Encara som a temps de rectificar; és a dir : cal evitar que per les maquiavèliques cobdícies, absolutament arbitràries, de quatre plutòcrates, i el somnis grandiloqüents d’algun polític ens destrossin gran part del transport públic de tota una comarca. Hem d’evitar l’anihilament d’una infrastructura bàsica per a tot L’Alt Empordà. Per altra banda, tot això no passa per casualitat . La ideologia a favor del cotxe privat és present en tots els ordres de la vida, les 24 hores i el 365 dies de la setmana: la publicitat als mitjans és abassegadora . El cotxe privat representa l’èxit esclatant, social, econòmic i sexual; desprès, a l’hora de la veritat tot és mentida. Per altra banda, la sacralització del vehicle privat i la carretera provoca un efecte molt pervers: el bandejament del tren, sobretot del tren convencional, perquè el TGV, també està fet una mica per “fer el petulant”, a banda de representar un model faraònic i grandiloqüent, que de cap de les maneres es pot mantenir . Els nostres dirigents sembla que no han entès que, ja en el present i, molt més en el futur, en fa falta un tren convencional lleuger revitalitzat i una estació cèntrica a Figueres, per tal que els altempordanesos puguin continuar desenvolupament les seves necessitats vitals( actualment ja molt retallades) .

Ha arribat l’hora de superar un passat que mai més no tornarà, cal treure’s del cap el càncer del cotxe privat i creure més en el tren convencional i, en general, en el transport públic. Ha arribat el moment , a la Regió de Girona i, sobretot, a l’Alt Empordà de tenir seny i deixar-se de somnis insostenibles. A més, cal vigilar que no provoquem més exclusió social al territori . Ja tenim massa atur, precarietat laboral i gent que no pot seguir de cap de les maneres .Si ens treuen el tren i l’estació ens podem convertir en una zona veritablement erma amb grandiosos problemes socials i humans .

Josep M. Loste i Romero

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article