Speculum al foder, l'oblidat Kamasutra català

El Kamasutra ha estat, des de fa molt temps, la "bíblia" eròtica per antonomàsia. Qualsevol que tingui l'hormona una mica esvalotada hi haurà mirat, llegit o -els més agosarats o inconscients- practicat qualsevol dels consells sexuals que aquest llibre escrit a l'Índia durant els segles III al VI d.C. i reeditat fins a la nàusea, proposa als lectors i lectores. No obstant això, com sol passar massa vegades, pugem als altars el que ve de fora i enviem a l'ostracisme més absolut el que tenim a casa. Tal és el cas d'un llibre medieval català, el qual ha acabat per ser el primer manual eròtic-festiu europeu, i sense tenir res a envejar al Kamasutra: l' Speculum al foder.

Speculum al foder (que es pot traduir al català d'avui dia com Mirall del fotre o, més pròpiament, Manual del fotre) és un petit manuscrit de finals del segle XIV o principis del XV, escrit en català per un autor o autors anònims, en el qual es donen tot un seguit de consells relacionats amb la vida sexual, i del qual només es conserven dos exemplars (un sencer, el manuscrit 3356, i un altre fraccionari, el 10162 -pertanyent en el seu moment al Marquès de Santillana) dipositats tots dos avui en dia a la Biblioteca Nacional de Madrid.

Aquest tractat, que beu en les fonts d'altres manuals sexuals anteriors escrits en llatí (De coitu o Liber minor de coitu) i dels tradicionals àrabs i hindús -el Kamasutra entre ells-, es pot entendre com un manual divulgatiu de pràctiques sexuals saludables encarades al gran públic. Un manual que crida molt l'atenció per tractar la sexualitat i la seva psicologia, d'una forma totalment desinhibida i sense embuts, en contrast de la fèrria moral cristiana del moment.

El fet que aquesta obra estigui escrita en català no és casual. Si a la fama de escatològics que tenim els catalans i el benigne clima mediterrani que -vulguis que no- sempre ajuda a la libido, sumem el fet d'estar en una zona de pas entre la cultura àrab d'Al-Andalus i l'europea, s'entén que Catalunya fos una porta d'entrada -ahir, com avui- a tot tipus de novetats i influències. I l' Speculum al foder, no deixa de ser més que una d'elles.

Aquest petit llibre, si bé està dividit en capítols, es podria dividir en tres parts generals. A la primera, l'autor propugna tot un seguit de consells dedicats a la salut i higiene sexual dels homes, quan fer l'amor, en quines condicions, com espessir l'esperma, com augmentar la libido..., molt lligat tot això a la teoria de Galè sobre els "humors" i el seu equilibri.

"Ara parlaré, al principi d'aquest llibre, dels perills que poden ocórrer i ocorren, per tal que el que no ha de practicar s'abstingui per evitar tot risc, i el que pugui no es privi."

En aquesta primera part, també es presenten tot un seguit de receptes de l'època per mantenir el to físic general i el del membre viril en particular, algunes de les quals són, com a mínim, curioses...

"Una altra lavativa molt bona: prendre una lliura d'oli de nou, afegir una lliura de cards, tres lliures de llet fresca, una unça de gingebre i una d'alfanic. Deixar sobre el foc fins que bulli. Colar, prendre dues unces, amb mitja unça d'oli comú i una d'oli de baies de llorer. Fer la lavativa durant deu nits sense fer l'amor: notarà meravelles."

o bé aquesta altra ...

"Per afavorir l'erecció: caçar cucs que es troben en els horts, a la terra. Fer assecar, picar i barrejar amb oli de ginjoler. Unteu la verga, fregar bé i quedar així tota una nit. Al matí, rentar amb aigua tèbia."

L'eficàcia de tals receptes, és més que dubtosa, però era el que s'estilava aleshores i, la veritat, potser no funcionaven molt, però havies de tenir una salut de ferro per no agafar una triquinosi del quinze a les primeres de canvi .

Amb tot, el relat continua amb una segona part, en la qual d'una forma inèdita per a l'època, entra en detall de la psicologia de la dona en relació al sexe, fins i tot donant consells per donar-les el major plaer per part de l'home. Com a curiositat, també fa menció a l'ús de primitius consoladors per les dones especialment febroses ...

"Algunes dones senten tan fort el desig que no poden unir-se a l'home. Algunes utilitzen un consolador, de cuir suau embotit de cotó, en forma de penis: se'l fiquen en el sexe fins que estiguin satisfetes."

I per acabar, com el Kamasutra hindú, l' Speculum al foder presenta un autèntic catàleg de 24 posicions a qual més imaginativa i acrobàtica per aconseguir el màxim plaer sexual de la parella, encara que de vegades l'autor reconeix la dificultat de la postureta en qüestió...

"Una altra forma: la dona s'asseu i l'home es posa de genolls entre les seves cames prenent-li les anques. Ella ha de estrènyer-lo fort, sinó és impossible."

Tot això explicat amb tal luxe de detalls i de desinhibició que sorprèn per la seva modernitat, demostrant una llibertat d'expressió inèdita en una Europa que trigaria molts segles a tractar així el tema de la sexualitat humana.

En definitiva, un llibre innovador, original i transgressor, únic a Europa, totalment oblidat i ocult, on el follar es tracta amb la tranquil·litat i la naturalitat de qui intenta divulgar de manera senzilla i directa un saber mil·lenari que, agradi o no agradi a segons quines ànimes càndides, està en la base mateixa de qualsevol societat humana.

Ah! ... I, encara que foti a algú, en català.

Per alguna cosa serà.


-Ireneu Castillo-

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article