L'acolorit espectacle natural de la Formació Zhangye-Danxia

Sabut és que la natura ens proporciona els espectacles més bells que puguem arribar a imaginar, però justament per repetir-lo tant, és possible que ens arribem a oblidar del que es vol dir amb això. Tanmateix, si ens acostem a la ciutat de Zhangye, a la província de Gansu (Xina), hi ha un paratge natural en el qual la paraula bellesa pren tot el seu significat, fins al punt de fer-ho mereixedor d'haver estat declarat Patrimoni de la Humanitat el 2010. M'estic referint al Parc Geològic de la Formació Danxia.

A uns pocs quilòmetres al nord-oest de la ciutat de Zhangye, enmig d'un terreny estepari on amb prou feines arriben a caure 150 litres per metre quadrat a l'any, es troba un dels paisatges geològics més curiosos que una persona pugui portar-se als ulls .

En aquesta zona, un relleu semidesèrtic format per pujols i estretes valls excavades per l'aigua, el vent i la sorra, ha deixat al descobert tot un seguit d'estrats de sediments que tenen com a característica principal el fet que cada un d'aquests estrats té un color diferent. Això ha creat un esplendorós ventall de bigarrats colors naturals que algú podria pensar que ha estat creat per la mà de l'home si no hagués estat àmpliament estudiat pels científics.

L'origen d'aquest curiós paisatge l'hem de buscar fa més de 100 milions d'anys, en ple període Cretaci, quan els moviments tectònics van formar una cubeta sedimentària en la qual es van dipositar els sediments provinents de les muntanyes existents a les seves ribes.

Després de més de 70 milions d'anys de deposició, les sorres, graves i conglomerats formaren una capa d'uns 5000 metres de gruix, la qual, fa 30 milions d'anys va començar a patir els efectes del xoc entre la placa Índia i la placa Eurasiàtica, o el que és el mateix, la formació de l'Himàlaia. Aquest brutal xoc va produir que tota la cubeta s'aixequés, doblegant i deformant aquesta part de l'escorça continental, permetent que els sediments quedessin a la intempèrie i oxidant de manera diferent cada estrat en funció de la composició mineralògica de cadascun d'ells.

L'erosió diferencial i el clima continental de la zona ha fet que aquesta formació geològica, que tan sols es pot trobar a la Xina i que ha estat batejada pels geòlegs com a Formació Danxia, hagi donat lloc al curiosíssim paisatge d'aquest paratge repartit entre els municipis de Linze i Sunan. Una zona que, segons sembla, durant els últims 500.000 anys ha seguit elevant al ritme de 87 cm cada 10.000 anys, com a fruit del creixement de l'Himàlaia, a més de mil quilòmetres cap al sud.

Vermells, taronges, ocres, grocs, verds, blaus, grisos... tota una paleta de vius colors que atreu cada any milers de turistes a aquesta zona de l'interior de la Xina i que obté tot el seu esplendor després que, una de les escasses pluges de la zona, hagi netejat la pols i avivi els colors d'aquests erosionats turons. Tot un plaer per a la vista i el coneixement de tot aquell sensible a l'harmonia del món que ens envolta.

-Ireneu Castillo-

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article