La tempesta que va aconseguir provocar un terratrèmol

Les tempestes a l'àrea mediterrània són conegudes per la seva extraordinària violència. No són poques les vegades que hi ha morts, despreniments, carreteres tallades, desbordaments... tot això derivat de la tremenda potència d'evaporació d'un mar tancat com el Mediterrani. Qui més, qui menys ja coneixem els efectes destructors d'aquestes avingudes que poden fer que un riu, en qüestió d'hores, passi d'estar completament sec a ser una bèstia destructora com poques, però... coneix que aquestes paoroses tempestes poden ser tan virulentes que poden arribar a desencadenar terratrèmols? No és broma; això va passar al Pirineu català a les devastadores inundacions de novembre de 1982.
Durant el dia 7 de novembre de 1982, una potent borrasca va creuar la península ibèrica provinent de l'Atlàntic, xocant amb una entrada d'aire humit i càlid procedent de la Mediterrània que estava sent empès per un anticicló que estava situat sobre Centreeuropa. Aquest xoc de trens meteorològics en plena tardor, va significar que el cel es trenqués de dalt a baix i deixés un autèntic diluvi sobre el vessant sud del Pirineu central i oriental. Les quantitats recollides van ser d'impressió.
Entre el dia 7 i el dia 8 de novembre, és a dir, en 24 hores, es van registrar 650 l/m2 a l'estació meteorològica de Goriz, a Osca, 500 l/m2 a l'estació de la Molina i més de 300 en innombrables punts del Pirineu aragonès, català i Andorra. Tot això va provocar una allau d'aigua que va fer que els rius, simplement no poguessin absorbir la tremenda quantitat d'aigua que queia del cel, inundant bona part de la seva llera.
La riuada descontrolada va provocar una infinitat de despreniments i esllavissades de terra que van afectar arreu, produint talls de carreteres i aïllant als veïns de les zones afectades, posant en perill el petit poble de Pont de Bar, a la capçalera del Segre, el qual ha estat abandonat i reconstruït temps després a 800 metres del seu emplaçament original. Fins i tot va córrer el rumor que un despreniment podria interrompre el riu Segre a la cua de l' embassament d'Oliana, i provocar una onada destructora que acabés amb tot el que hagués aigües avall. Per sort no va passar d'aquí.
Sigui com sigui, el cabal del Segre a l'entrada del pantà d'Oliana havia passat de 16.000 litres per segon (16 m3/seg) a les 4 de la matinada del dia 7 a uns esgarrifosos 1.886.000 litres per segon (1886 m3 / seg) a les 23 hores del mateix dia 7, mantenint-se per sobre dels 1500 m3 fins a les 10 del matí del dia 8. Tot aquest mur d'aigua va anar a parar a l'esmentat embassament, el que va significar que en menys de 24 hores recollís 30 hm3 d'aigua, o el que és el mateix, gairebé un terç de la capacitat total del pantà d'Oliana, estimat en 101 hm3.
Enmig de tot aquest tumult meteorològic, a les 3 del matí del dia 8 de novembre, els veïns d'Oliana, van sentir un terratrèmol que va fer tremolar fins a les llums de les cases, la qual cosa va espantar a tota la població. El terratrèmol va ser detectat per l'Observatori de l'Ebre a Roquetes (Baix Ebre) i per l'observatori de Moulis (Ariège, França), però no per l'Observatori Fabra de Barcelona pel fet que, en aquell precís moment, la tromba d'aigua que descarregava sobre de l'estació produïa interferències sísmiques que no li van permetre de captar-lo. Si bé no van poder triangular la profunditat, els geòlegs van determinar que el focus era al pantà i que el terratrèmol va ser d'una intensitat II -III (escala de Mercalli), corresponent a uns 2,5-3 graus en l'escala de Richter.
La brutal quantitat d'aigua que s'havia embassat al pantà d'Oliana en tan poc temps, havia fet tal pressió contra la presa i les parets muntanyoses del vas de l'embassament, que va induir el desplaçament d'alguna de les falles que recorren la zona, creant el terratrèmol que es va poder sentir a la zona. Aquest moviment tel·lúric, si bé va quedar en una mera anècdota, va poder posar en perill la paret del propi dic de contenció, el que hagués pogut provocar una altra desastrosa "pantanà" com la que s'havia produït a València amb el trencament de la presa de Tous tan sols 15 dies abans.
La riuada al Segre va produir 14 morts i va suposar uns 45.000 milions de pessetes de l'època en danys, però per la naturalesa, indòmita i imprevisible com és, simplement va ser la demostració que si s'ho proposa, no hi ha res que la pari. Ni les parets de la més dura muntanya.

-Ireneu Castillo-

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article