Zapatero claudica altra vegada davant dels poders econòmics i aprova un paquet de retallades de drets socials

La Intersindical-CSC rebutja plenament el paquet de mesures anunciades avui pel president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per tal de fer front al dèficit públic. Unes mesures que carreguen de nou el pes de les reformes sobre les espatlles de les classes més desafavorides, que suposen una nova victòria de les tesis neoliberals i els interessos dels poders econòmics i financers i que no esdevindran cap tipus d’estímul per a la creació de llocs de treball.

Les mesures més destacades de Zapatero consisteixen en reduir el sou del personal del sector públic un 5% de mitjana, aquest 2010, i congelar-lo pel 2011 (vulnerant l’acord d’increment salarial per aquest col·lectiu, firmat el 25 de setembre passat), congelar igualment les pensions a partir de l’any vinent (l’increment en funció de l’IPC ha estat garantit durant els darrers 25 anys), eliminar el xec bebè, suprimir la possibilitat de la jubilació parcial, eliminar la retroactivitat en el cobrament de la prestació per a dependència (el dret a percebre les quantitats corresponents des del dia de la seva sol·licitud, a causa dels retards en l’adjudicació), reduir 600 milions d’euros en ajudes al desenvolupament (aquesta partida ja va disminuir un 1% el 2009), reduir la inversió pública estatal en 6.045 milions d’euros (aquesta ja havia disminuït en 5.000 milions en el Pla d’Austeritat ja aprovat) i exigir un estalvi de 1.200 milions d’euros a comunitats autònomes i municipis (el gener ja es va imposar un estalvi de 10.000 milions).

Aquestes reformes són enormement injustes i ataquen drets de la classe treballadora i dels sectors més desafavorits, com el dels pensionistes o les persones dependents. Igualment, la menor inversió pública pot frenar projectes absolutament urgents, com el del corredor mediterrani (reclamat unànimement per la societat civil i la classe política dels Països Catalans, en un acte celebrat la setmana passada). Ara no és el moment de reduir la despesa i els drets socials, sinó tot el contrari.

Fins ara, el govern del PSOE havia reduït l’impost de Societats, havia fet disminuir l’IRPF per a les rentes altes i el capital, havia eliminat l’impost sobre el patrimoni i ha permès que es mantingui un nivell de diner negre que equival al 25% del PIB estatal. I un cop beneficiades les classes opulentes, aquestes mesures pretenen reduir el dèficit actual en 15.000 milions d’euros, després que la UE i Obama li ho hagin reclamat recentment a Zapatero. Per contra, ningú va evitar en el seu moment que l’Executiu central regalés 50.000 milions d’euros a la banca, una xifra que no tornarà a les arques públiques.

Però aquestes mesures no van soles, sinó que van acompanyades d’altres paquets d’ajustaments i retallades socials, com la reforma del sistema de pensions, la reducció de la despesa en sanitat i educació o la propera reforma laboral, anunciada per aquest mes.

I, des de Catalunya, enlloc de plantar cara a aquesta ofensiva neoliberal, sembla que el govern autonòmic es prepara per aprovar un pla similar que, entre altres coses, retalli els salaris dels treballadors i treballadores del sector públic català.

Des de la Intersindical-CSC no podem permetre agressions d’aquest tipus a la classe treballadora. El govern del PSOE cada cop pot amagar menys que és un titella en mans del poder econòmic i ara és el moment de protegir més els drets dels i les més desafavorides. Ara és quan cal més mobilitzacions i confrontació social, per tal de defensar un model socioeconòmic més just i equitatiu i per frenar l’actual ofensiva neoliberal.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article