Ús interessat i demagògic del terme “vaga” en el tancament de cinemes de dilluns

Arran del debat entorn del projecte de Llei del Cinema, el qual ha estat rebutjat pel Gremi d’Empresaris del Cinema de Catalunya i les federacions corresponents de CCOO i CGT, mitjançant arguments buits i demagògics (tal com ja va denunciar la Intersindical-CSC), la majoria de les sales de cinema del Principat tancaran com a forma de protesta, el proper dilluns. A aquesta forma de pressió se l’ha volgut anomenar “vaga de cinemes”.

Tanmateix, des de la Intersindical-CSC, es denuncia l’ús esbiaixat i interessat d’aquesta terminologia, ja que en cap cas es pot considerar “vaga” a l’acció que tindrà lloc.

De fet, segons es desprèn del Reial Decret Llei 17/1977, la Constitució espanyola i la sentència 11/1981 del Tribunal Constitucional:

“S’entén per vaga el tancament temporal, col·lectiu i concertat de la prestació de treball, per part dels treballadors, com a forma de pressió en defensa dels seus interessos.
L’exercici de la vaga suposa:
- la finalització de la prestació dels serveis per part dels treballadors afectats.
- la no ocupació pels treballadors del centre de treball o de les seves dependències.”

Mitjançant aquesta definició, doncs, queda clar que dilluns no tindrà lloc cap “vaga de cinemes”, ja que l’acció no estarà organitzada per part dels treballadors i les treballadores del sector, sinó per la patronal, i, a més, les reivindicacions que es plantegen en cap cas responen als interessos de les plantilles dels cinemes ni de la classe treballadora, sinó que, altra vegada, responen als interessos dels empresaris i les empresàries del sector i, de fet, a tots aquells col·lectius contraris a la normalització lingüística de la llengua catalana.

L’ús demagògic de la terminologia usada pretén emmascarar rere una suposada defensa dels llocs de treball de les plantilles de les sales la manca de voluntat d’avançar cap a la introducció del català als cinemes i, com a sindicat, des de la Intersindical-CSC no es pot permetre aquest engany. Cal tenir clar que, amb el tancament de cinemes del dilluns, no s’estaran defensant drets laborals, sinó l’immobilisme de la patronal i els seus interessos concrets.

De la mateixa manera, la llei impedeix que, durant una vaga, es pugui forçar ningú a seguir-la si hom no està d’acord amb les reivindicacions o les formes usades. Per contra, les distribuïdores estan pressionant els cinemes per tal que tanquin dilluns, rere l’amenaça de no facilitar-los-hi pel·lícules per estrenar, en una demostració de les fórmules mafioses de la patronal i les majors del sector.

Des de la Intersindical-CSC, doncs, a més de rebutjar la terminologia emprada, l’acció en si mateixa i el boicot espanyolista a la Llei del Cinema, s’anima al conjunt dels treballadors i treballadores que, en defensa dels seus interessos, el proper dilluns premiïn les sales que s’han mantingut fermes, assistint-hi, per demostrar que la normalització lingüística, també al cinema, és una meta que cap patronal ha de poder boicotejar.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article