Els Països Catalans concentren el 38,45% dels ERO de l’Estat espanyol

Segons les dades publicades pel ministeri de Treball espanyol en el Butlletí d’Estadístiques Laborals, durant els 6 primers mesos d’aquest any s’han aprovat 3.992 ERO entre les comunitats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i Pitiüses. En el mateix període del 2008, la xifra es quedà en 603 ERO, una quantitat 6,6 vegades inferior a la d’enguany. De la mateixa manera, el nombre de persones afectades per aquests ERO, als Països Catalans, s’ha incrementat des de les 10.907 dels sis primers mesos de 2008 fins a les 120.286 de la primera meitat del 2009 (83.042 a Catalunya, 36.607 al País Valencià i 637 a les Illes Balears i Pitiüses).

Comparant aquestes xifres amb les del conjunt de l’Estat espanyol, als Països Catalans s’han aprovat un 38,45% dels 325.456 ERO totals, provocant gairebé un 37% dels afectats i afectades de l’estat, malgrat que la població ocupada catalana tan sols representava un 30,63% del total, a principis d’any.

Dividint per tipus les persones afectades als Països Catalans, un 81,58% ho són per ERO de suspensió, un 14,05% per ERO d’extinció i un 4,37% per ERO de reducció de jornada. Igualment, però, les 16.898 persones afectades per un ERO d’extinció, als Països Catalans, suposen el 46,13% del total d’afectades de l’Estat espanyol per aquest tipus d’expedient de regulació, el més traumàtic, perquè comporta la pèrdua de la feina (i aquesta xifra pot augmentar en breu, ja que es preveu una nova onada d’ERO, a partir d’aquest setembre, molts d’ells d’extinció).

Aquestes xifres, que en breu seran publicades de forma detallada per la Intersindical-CSC, demostren una altra vegada com els Països Catalans surten especialment perjudicats per aquesta crisi, a causa de la manca de recursos i competències per fer-hi front, el que es tradueix especialment en un augment major del nombre d’ERO i aturats/des i una precarització creixent de les condicions laborals. Per aquest motiu, des de la Intersindical-CSC s’exigeix als governs espanyol i autonòmics que posin fil a l’agulla per lluitar de forma efectiva contra aquesta crisi i protegir les classes més perjudicades, impulsant un canvi de model socioeconòmic, consolidant nous drets laborals i transferint les competències en aquestes matèria (vegeu les nostres propostes aquí). Tanmateix, actualment, és una prioritat fer efectiu el traspàs complet d’Inspecció de Treball i reforçar un cos de d’inspectors/es que cada any ha anat reduint el nombre d’intervencions i que actualment disposa d’una plantilla totalment insuficient per fer front a tots aquests ERO, motiu pel qual se n’estan aprovant una gran quantitat de fraudulents, un luxe que ara no ens podem permetre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article