Espiadimonis

En terres catalanes se'ls coneix per aquest nom suggerent que explica que fa molt de temps eren tan i tan grans que sobre el seu llom hi viatjaven dimonis ( cavallets del diable ) i que, després que una santa els minvés a la seva grandària actual, se'ls va encomanar l'ofici diví d'espies de les seves antigues muntures ( Espiadimonis ) ; també tenen noms que descriuen que els seus hàbitats naturals són gorgues, rius o sèquies ( cavallets de sèquies ) on en entremaliats viatges poden embullar-se entre el pèl llarg de joves que aquí es van asseure a llegir ( estiracabells ) , o corrent després d'elles se les assenyala com a expertes en tècniques de vol vertical ( Helicòpters ) .

Però la població de libèl · lules -unes set mil espècies - , amb la seva fragilitat i ulls atents i sortits, porta anys disminuint . Ho constata el professor Alejandro Còrdova Aguilar , investigador de l'Institut d'Ecologia de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic ( UNAM ) , que ha vist que a conseqüència del canvi climàtic els ous d'aquests insectes neixen abans d'hora i , desprevinguts , moren . Afegim - és de pura lògica -els danys que [ també ] el diabòlic sistema capitalista causa sobre els seus hàbitats : degradació i destrucció per l'especulació urbanística , contaminació de les aigües , pesticides en l'ambient , etc .

Sabem que amb la desaparició de les abelles- per causes similars - posem en greu risc la pol · linització i la cadena de la vida . Sapiguem també que amb la disminució de libèl · lules perdríem uns invertebrats molt bons controlant la població d'altres insectes i que actuen com a indicadors de la salut ambiental dels ecosistemes .

I , per descomptat , hem de conscienciar que comprometem magnífiques mentides del pare que espanta els seus nens i nenes explicant-los que aquests animalets són els vampirs de les basses ; privem als entomòlegs de les seves millors muses d'ales quadriculades i vols rasants , i, ¡ què dimonis ! acabaríem amb el major dels seus prodigis : qui es banya en una bassa amb libèl · lules voleiant al seu voltant sana de les seves penes i eixampla el seu cor .

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article