El desembarcament

En prendre l'avió que connecta Johannesburg (República de Sud-àfrica) amb Maputo (Moçambic), es va quedar impressionat. En la seva trajectòria professional recolzant moviments camperols i gestionant programes de cooperació internacional, Ferran, que fa ja dues dècades que viatja per molts països del món, mai abans s'havia trobat en una situació com aquella. Tots els seients de l'avió, des de la primera fins a l'última fila, estaven ocupats per 'homes de negocis'. El seu aspecte els delatava.

I és que l'Àfrica s'està convertint en un llaminer pastís per a les grans empreses planetàries en la seva incessant i despietada recerca del lucre, ara que altres continents estan esgotats-el deute que afronten és el senyal de col · lapse més evident-. Si abans els exploradors agradaven de viatjar a destins mai abans explorats, ara aquestes corporacions de l'explotació busquen llocs mai abans explotats.

Les empreses dels agronegocis, és a dir les de llavors, les comercialitzadores de gra, les subministradores d'inputs com plaguicides o fertilitzants, etc. també es troben en aquesta situació i estan preparant un desembarcament de majúscules dimensions. No obstant això, necessiten encobrir-. Aquestes corbates i sabates cares de pell poden ser contraproduents a les seves intencions i quan els demanen el passaport declaren amb molta naturalitat que són ambaixadors de la lluita contra la fam.

El maquillatge solidari va a compte de la complicitat del grup de països més rics del món. Amb el nom artístic de La Nova Aliança per a la Seguretat Alimentària i la Nutrició, el G8 recolza amb una doble estratègia el desembarcament d'aquestes multinacionals de l'agricultura a Àfrica. D'una banda, com a Reina Catòlica, finança algunes d'aquestes caravel · les de l'agroindústria utilitzant partides dels pressupostos d'ajuda internacional. Per l'altre, com Celestina, trama amoroses relacions entre aquestes empreses i alguns governs de l'Àfrica.

Com informa l'organització GRAIN, empreses com Monsanto, Syngenta, Cargill, Diageo, Unilever, Yara, Bunge i DuPont han signat "cartes d'intenció" per participar en la Nova Aliança, i sis governs africans (Burkina Faso, Costa d'Ivori, Etiòpia, Ghana, Moçambic i Tanzània) ja han accedit a portar a terme les reformes polítiques que permetin les activitats d'aquestes empreses transnacionals. S'espera que altres quatre països (Benín, Malawi, Nigèria i Senegal) s'associïn a la Nova Aliança en els pròxims mesos.

Diuen aquestes oenagés agroindustrials que arriben per lluitar contra la fam, però en realitat ho fan per sadollar la seva fam de negocis en una terrible combinació: acaparament de les millors terres camperoles i indígenes i expulsió de milions de persones dels seus espais vitals, per donar cabuda a models productius industrials que contaminen i destrueixen la fertilitat de la terra, substitueixen els cultius alimentaris tradicionals per cultius per a l'exportació, imposant la sembra de cultius transgènics i patentats, acabant amb les llavors locals, base de la sobirania alimentària d'aquestes poblacions.

Canviem els lemes.

Rebutgem la lluita contra la fam. S'ha convertit en donar de menjar a l'agroindústria i als especuladors financers.

Estem contra la fam de lucre. I per la Sobirania Alimentària dels pobles africans. I del món.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article