Sobirania DE LA TERRA (no al fracking)

A Moçambic, empreses brasileres i japonesos estan Fent Prospeccions de terres a la zona coneguda com a corredor de Nacala per desenvolupar en 14 Milions d'hectàrees una agricultura industrial d'cultius que alimentessin els multinacionals de la venda de pinso per a animals o agrocombustible per a camions. A la República Dominicana, la població és manifesta Davant de l'ambaixada del Canadà per aturar la mina a cel obert que busca or a Poble Vell, a la gent camperola Els preocupa la contaminació de cianur a les Seves terres. La biodiversitat agrícola argentina a Poques dècades S'ha convertit en un monocultiu de soia que, en mans d'POCS terratinents, és un fabulós Negoci per engreixar la ramaderia europea. I ara, a Catalunya, com en molts Altres Llocs, aflorin els Intencions de perforar el territori rural a la recerca de quatre Gotes del gas anomenat d'esquist.

Els interessos de l'agroexportació, Els cultius Energètics, la mineria o elfracking Els Podem interpretar com un veritable assalt de les Grans Corporacions del planeta per apoderar-se dels Béns naturals i col · lectius. En todos aquests casos Estem parlant de tres Elements comuns: acaparar grandíssimes extensions de terra fèrtil i cultivable; controlar els Grans quantitats d'aigua que aquestes terres amaguen i que són necessàries per al Seu cultiu o per a l'Extracció dels minerals o del gas , i, Amb la terra il 'aigua a les Seves mans, utilitzar-les AMB tanta agressivitat que, AMB total Seguretat, portessin a l'esgotament ia la mort de todos dos recursos, Abans renovables i Sempre vitals.

És en aquest marc d'un global acaparament de terres que HEM d'Entendre els Propostes de fracking, que s'enfronten cara a cara dues models civilitzadors. D'una banda, l'actual, un capitalisme que, exigint 1 Creixement perpetuen per incrementar l'acumulacions de capital, entenent la terra i el territori com un recurso més per cremar Abans d'assumir la Seva fallida, visible en forma de crisi multidimensional. I, d''altra banda, un nou paradigma que sap i defensa que la terra il' aigua són Béns comuns que, com a tals, no estan a la venda perque no són de NINGÚ, sinó que pertanyen a Tot un poble ia les Seves futures generacions.

Fetes aquestes Consideracions Globals, a qui afecta en particular elfracking? Els Denúncies que ENS arribin dels EUA i el Canadà són Clares. Afecta els terres rurals i, per Tant, l'agricultura i la pagesia, Sectors Sempre oblidats. Les fonts d'aigua per ALS cultius Propers a pous defracking disminueixen perillosament i arribin contaminades de Tòxics que Beu el SEU bestiar o que acabin regant Els Seus cultius; els mateixes PERFORACIONS i els carreteres i conduccions que els comuniquin són terrestres que perden la Seva Dedicació agrària; arribin Elements Tòxics también a la terra cultivable, cosa que afecta la vida animal i vegetal; i Fins i Tot s'observen Aporteu negatius al bestiar a causa de la convivència AMB 1 Enrenou de maquinària i camions ... És a dir, a mesura que a Catalunya és perforin pous, el que aconseguirem serà, d'una banda, aprofundir en els dificultats d'Tenir un territori rural viu-AMB població activa a l'agricultura oa la Transformació d'aliments, cuidant el paisatge, etc. - i, de L'altra, aprofundir en la nostra ja delicada vulnerabilitat Alimentària-el 60% de nostres menjar no el produeix la nostra pagesia sinó que a dalt de l'exterior.

Enfront d'aquests atacs corporatius per els terrestres està sorgint también Una resposta global que reivindica una mateixa Expressió, la defensa de la sobirania del poble, com Els moviments a favor de l'agricultura local i ecològica que estan Fent arribar gent jove als pobles a Treballar la terra ia reconstruir masies abandonades; Els moviments que declarin Els Seus Territoris lliures de mineria, de fracking o de cultius transgènics, o els lluites Històriques per la justa redistribució de les terres i la reforma agrària. No és AQUESTA lluita la voluntat dels pobles per recuperar la Seva sobirania?

Cap poble que és vulgui lliure i sobirà no ho serà si no assegura, en primer lloc, la sobirania de la Seva terra, és a dir, el Dret que te la població a l'accés efectiu a la terra, a ser-ne usufructuària ia controlar-la, entenent-la com un Bé comú del qual som part, i que Hem de preservar com a territori i com a paisatge. I per a AIXÒ Solament hi ha una fórmula vàlida: prioritzar la terra per ALS que conreïn amorosament el Nostre menjar, assegurant el més gran dels beneficis i el més gran dels guanys: la reproducció de la vida.

No acceptem, doncs, ni una sola prospeccions de fracking, perque, com han dit al petit poble de Riudaura, "Millor vius que Fossils".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article