SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 1268 AND id_comentari =

El 'miracle' de les llaunes de tonyina

És una estrella. S'exposa cridanerament a les prestatgeries de tots les botigues de queviures, grans superfícies i botigues gurmet. Tots li fem un forat en la nostra vida, o almenys en el nostre rebost on en guardem una, dues o tres. El seu contingut, natural, en oli o en escabetx, forma part de qualsevol menú ja que hi ha mil receptes on incorporar-lo. Només li falta cotitzar a borsa, encara que està present en negocis de gran abast. Els presentem a la llauna de tonyina.

Durant el Congrés Mundial de la Tonyina celebrat a Vigo aquest setembre passat, el senyor Juan Alonso plantejava una pregunta que sempre em ronda pel cap. Com pot ser rendible un 'pack' de tres llaunes de tonyina en oli d'oliva a 0,99 euros? Efectivament, com ell mateix va exposar, «els comptes no donen». Als 0,99 euros als quals es ven el lot cal descomptar el 10% d'IVA, de manera que es queda en 90 cèntims. Dividit entre tres,  cada llauna es ven a 30 cèntims d'euro. Si es descompta l'envàs i l'oli d'oliva, el preu d'una llauna de tonyina és de 0,16 euros.

Segons el senyor Alonso és un impossible, per molta economia d'escala que puguem pensar. És un preu falsejat per la gran distribució que utilitza la llauna de tonyina com a producte tractor. Ven a pèrdues sabent que funciona com a reclam i que ho compensa amb les altres compres que realitzem en ser seduïts per la 'FoodStar' del catàleg d'ofertes que van deixar a la nostra bústia.

El que no denuncia el director d'operacions d'una de les grans empreses conserveres espanyoles és com s'aconsegueixen tantíssimes quantitats de tonyina sempre barates i disponibles per a una part del planeta. Fonamentalment perquè no es comptabilitzen ni els atropellaments laborals que en moltes empreses es donen; ni els costos ambientals que representa per a l'espècie i per al mar; ni, per descomptat, té en compte d'on arriba la tonyina, a qui espolia i a qui, en lloc de generar-li una forma de vida, el converteix en un afamat. Per a la llauna de tonyina no hi ha tanques en el seu camí.

Comentaris

Jo mateix
1.

Vols dir que es tonyina això que venen per tonyina?

  • 0
  • 0

Comenta aquest article