Els cogombres d'Estats Units

Si tot surt com les grans corporacions volen -Investigacions recents mostren que 147 grups controlen el 40% del sistema corporatiu mundial- en un parell d'anys, amb tota probabilitat, emmalaltirem com la ciutadania dels Estats Units. O, almenys, així serà si s'aprova el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre Estats Units i Europa, el TTIP.

Com explica un informe d'Amics de la Terra, amb el TTIP operatiu, en qüestió de ramaderia i alimentació d'origen animal estarem en una situació paradoxal. Mentre que als sistemes productius europeus se'ls seguirà exigint el compliment de la normativa en matèria d'higiene dels aliments que actualment regeix, es permetrà la importació de productes carnis dels Estats Units produïts sota els seus estàndards de qualitat. Que més que existir per a vetllar per la salubritat dels aliments i el benestar animal, desapareixen per facilitar la producció de quanta més carn millor i en el menor temps possible, com cadena fordiana de muntatge d'automòbils.

Amb aquests avantatges competitius (aproximadament el 75% dels animals criats en els sistemes intensius de producció de carn als EUA reben hormones de creixement en la seva alimentació i el 50% reben altres promotors del creixement, com la ractopamina), el propi Departament d'Agricultura dels Estats Units ha calculat que les seves exportacions a Europa podrien disparar-se un 3.983% en carn de porcí, 1 966% en carn de boví, 1 901% en llet en pols i un 988% en formatges.

A més de liquidar els sistemes nacionals de producció, l'entrada d'aquesta carn d'animals culturistes ens igualarà en moltes altres coses amb l'altra riba: seran homogènies les dietes, seran iguals les obesitats i, com vaig dir al principi, s'anivellaran també els riscos d'intoxicacions alimentàries.

El cas més il·lustratiu, però hi ha molts exemples més, són les infeccions per E. coli verotoxigènica, la que se li va atribuir fa ara uns cinc anys a uns cogombres ibèrics, i que és responsable de quadres patològics molt greus, en ocasions la mort. Aquest bacteri té com a principal lloc de residència, o reservori en termes científics, el tracte intestinal dels remugants. Quan aquests estan criats en convivències estretes i massificades, i quan arriben bruts i en els seus propis excrements a escorxadors després de llargs viatges, les condicions són òptimes perquè contaminin la canal dels animals que s'està processant.

Si a més, els escorxadors són cada vegada menys i més grans, es converteixen en una excel·lent porta de sortida centralitzada per la dispersió d'aquest patogen a cada safata de carn picada. Les dades, una altra vegada, són rotundes. Mentre a Europa es van confirmar en l'any 2014, 5.955 casos per intoxicacions d'E coli verotoxigènica, la xifra als EUA es va elevar a 265.000.

Morirem, sí, però amb la insígnia de ciutadania globalitzada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article