Vagis on vagis, tot són tanques

El que semblava un desvarieg de fabulistes orwellianos o de guionistes de ciència ficció ja treu el cap per la cantonada i no puc deixar de pensar que, abans que canti el gall, diversos països de la Unió Europea passaran a estar governats per algun gran directiu de qualsevol empresa de la construcció: de la construcció de tanques. Als que aquí seguim ens diran que les seves competències, experiència i coneixements en seguretat és el currículum més apropiat per mantenir la prosperitat europea, tot i que no hauran de convèncer-nos, ja que amb el creixement i influència que aquestes empreses estan adquirint, la seva arribada al poder serà vista com un procés natural.

Diversos països de la Unió Europea passaran a ser governats per algun gran directiu de qualsevol empresa de la construcció: de la construcció de tanques

Perquè com explica l'informe Guerres de frontera, publicat al maig pel Transnational Institute, Stop Wapenhandel i el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, és temporada de vaques grasses per als que venen tanques, murs de formigó, filferro espinós, gasos lacrimògens , parets virtuals, torres de vigilància, càmeres, radars terrestres, vigilància amb llums infraroges, sondes de diòxid de carboni, drons, sensors o qualsevol altra andròmina interessant per l'altíssima demanda que el mercat de la seguretat està exigint.

De fet, la resposta de fortificació de la Unió Europea davant els creixents conflictes al Pròxim Orient i al nord d'Àfrica ho estem veient, encaixa perfectament amb el que vagis on vagis tot són tanques que va inspirar el projecte d'il·lustració Matèria Dispersa. Tanques a Bulgària, tanques a Grècia, tanques als territoris espanyols de Ceuta i Melilla, tanques a Àustria, Estònia, Hongria, Macedònia, Eslovàquia, Eslovènia, Ucraïna (...), tanques on vagis que "són un símbol del que les autoritats estan fent davant d'aquest problema ", citant Steve Wright en l'informe esmentat. Bàsicament lliurar la clau del pressupost europeu a aquests menesters, com es pot veure, per exemple, en l'espectacular augment de 3.688 per cent, entre 2005 i 2016, del pressupost de Frontex, la principal agència de control de fronteres europea. D'un pressupost de 6.3 milions d'euros va passar a funcionar amb 238.7 milions.

L'informe explica en detall quines són les empreses que més es beneficien de les contractacions derivades d'aquests pressupostos. Entre el grup d'empreses assenyalades destaca Indra, una companyia espanyola que obté el 20 per cent dels seus ingressos precisament en el capítol de seguretat i defensa. Encara que potser se la coneix més per ser l'encarregada del recompte de vots de les passades eleccions generals a l'Estat espanyol, és la responsable de la instal·lació i vigilància de més de 5.700 quilòmetres de fronteres. Només pels seus treballs de enreixament a Ceuta i Melilla, Indra ha cobrat de les arques públiques espanyoles un total de 27.200.000 d'euros en els últims anys.

Però passa que qui sap de defensa sap d'atac, perquè el mateix és construir un helicòpter per detectar pasteres a les quals foragitar que construir per detectar els anomenats vaixells pirates somalis als quals envestir. En aquest sentit, l'exemple d'Indra segueix sent vàlid, ja que és una de les grans proveïdores del Ministeri de Defensa espanyol i recentment ha aconseguit contractes per un import global d'uns 200 milions d'euros per a la modernització de les forces armades espanyoles amb el desenvolupament de futures fragates F-110 o el Vehicle de Combat sobre Rodes VCR 8 × 8.

I en aquest punt s'atura l'informe mostrant-nos un cercle pervers, atroç i inacceptable. Diverses d'aquestes grans empreses de sistemes de defensa que s'estan beneficiant de la guerra contra la immigració, per no utilitzar eufemismes, són les firmes Airbus, Thales i Finmeccanica que, gràcies als suports dels estats europeus per obtenir les llicències necessàries per a la exportació d'armes, s'han convertit en tres de les majors comercialitzadores de l'arsenal que alimenta els conflictes que estan generant l'èxode de persones que busquen refugi.

El govern de l'art de la guerra avui els dóna de menjar per partida doble.

En breu, l'art de la guerra les portarà a governar els altars del poder.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article