L'últim retrat

Recentment està sortint el sol i la fotògrafa ja porta diverses hores caminant. Li ha costat més del que és habitual trobar les escenes d'aus despertant, de cucs treballant o d'abelles festejant que buscava per al seu catàleg, però finalment ha tingut sort i ha pogut fer diverses preses en un camp de blat de moro. Amb el macro com objectiu ha captat aquest moment màgic en què les fulles verdes suen, com si la nit hagués suposat llargues hores d'esforç per a elles. Preses de perfectes gotetes d'aigua com una filera de funambulistes a la corda fluixa. En una d'elles, com un mirall, es veu el rostre reflectit d'una abella a punt de sadollar la seva set.

Pobre animal. No és aigua només el que s'ingereix en aquest moment. Aquest blat de moro ha estat tractat amb productes de Bayer o Syngenta i el seu organisme està rebent una dosi de 11.709 mg / l de clotianidina o una dosi de 55.260 mg / l de tiametoxam. Segons explica l'informe de Greenpeace 'Gotes de Verí per a les Abelles', en un sol glop d'aquestes gotetes en plantes tractades fins i tot un mes abans, l'abella beurà verí per sobre de la 'dosi letal 50'. És a dir, com un guió de cinema de terror, una de cada dues abelles que beu aquest nèctar estarà morta abans del tercer dia. Si ella no és la que mor, llavors de per vida volarà desorientada, amb malaptesa, potser no sàpiga tornar al seu rusc. Serà aquest l'últim retrat de l'abella?

Potser, o així sembla que ho desitgin les empreses agroquímiques que fabricant aquesta classe de verins, els anomenats neonicotinoides, veuen créixer a molt bon ritme els seus guanys econòmics. Al mercat d'insecticides, aquesta família de pesticides neurotòxics derivats de la nicotina, ja arriba al 40% de quota, amb unes vendes globals de més de 2.630 milions de dòlars anuals. La companyia líder és Bayer que exporta cada any més de 1.000 tones de imidacloprid a més de 120 països i les seves vendes són superiors a 597 milions d'euros. Quan l'exclusivitat de la patent va vèncer, Bayer va afegir al mercat la clotianidina, i els seus milions d'euros anuals, més de 192, ja són molt significatius. Darrere tenim a Syngenta amb el tiametoxam.

La toxicitat d'aquestes substàncies ja estava demostrada, i per això des de desembre de l'any passat, Europa va decidir prohibir el seu ús durant dos anys. Ara, un recent informe elaborat per un equip internacional de 29 investigadors i investigadores, després d'avaluar més de 800 articles científics i 150 estudis d'efecte directe sobre això, han repetit l'afirmació: l'ús d'aquest tipus d'insecticides sistèmics és responsable del descens de població de papallones, abelles, altres insectes polinitzadors i també del cuc de terra. «L'evidència és molt clara. Estem sent testimonis d'una amenaça per a la productivitat del nostre medi ambient natural i de cultiu », són les contundents paraules emprades per un dels científics del Grup d'Acció sobre Plaguicides que van elaborar el treball referit per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.

Pocs mesos abans, la doctora Cynthia Palmer de l'American Bird Conservancy va presentar un informe similar respecte a l'impacte d'aquests insecticides sobre les aus als EUA. I la conclusió és idèntica. «Un sol gra de blat de moro recobert de neonicotinoides pot matar un ocell» va dir - «fins i tot un ínfim gra de blat o colza tractat amb imidacloprid pot enverinar fatalment a una au». Però lamentablement al seu país sembla que les evidències científiques es dilueixen davant els lobbys de les empreses que produeixen aquests verins.

Menys científiques són les meves pròpies observacions però en les terres de secà i cereals de la Segarra tarragonina (Catalunya) per on passejo, la primavera ens ha portat menys orenetes, (segons la societat científica i conservacionista SEO / Birdlife, a Espanya hi havia, el 2004 , prop de 30 milions d'exemplars i des de llavors han desaparegut una de cada tres orenetes, un milió per any), hem vist menys pardals i en acabat han arribat els abellerols, però també ens sembla que són menys. I a vostè, ¿quant fa que no li pica una abella?

No calen més dades, el que escasseja és la voluntat política de preservar la vida davant la mort.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article