Èxodes

En els suburbis de Bamako ja no podia comprar menjar de tant que s'hi havia especulat en les borses de valors . I va marxar .

 Va ser quan una empresa estrangera , per conrear roses per llocs molt llunyans , la va expulsar de la seva terra etíop , que va decidir emprendre el viatge .

    -El meu pare va morir de sida , la meva mare va morir de sida . Diuen que la malaltia la van portar els que van portar la perca que ara se'n porten del Llac . No vull morir com ells .

    La colònia francesa els va obligar al cultiu de cotó , però ara a Burkina Faso es paga molt malament. Han d'escapar de la misèria .

    Vol ser pescador , com els seus avis , encara que al seu Oceà només s'hi veu flota europea que paga royalties a un Marroc invasor .

    Al Senegal ja no pot vendre els pollastres que cria , arriben pollastres envasats i trossejats , a preus invencibles , industrials , subvencionats .

    - Com serà viure sense guerres ? Ell és fill de la guerra i de la violència que provoquen els que es lucren amb el coltan .

    Mandela va acabar amb l'apartheid però tampoc després poden disposar de terres per a horts i bestiar . La seva ruta és la més llarga .

    - Quan intentem anar als nostres arrossars per començar a sembrar - recordava - ens trobem amb un guardià d'una empresa espanyola que portava una arma que ens va dir que tenia ordres de no deixar-nos entrar. Ell era pagès , de Guinea Bissau .

    - Com deixen - pensava ella- que les seves empreses de Múrcia i Almeria ens robin la terra per conrear melons i síndries ? Ella era camperola al Senegal .

    - Diuen que hi dóna suport Bill Gates , el Benevolent , però la seva revolució de llavors transgèniques , aquí a Moçambic , no la puc pagar . Marxo .

    No va suportar un dia més als senyors de la guerra , ni la tropa de fragates que protegeix els pirates de la tonyina . Era pescador . Va partir des de Somàlia .

    Buscava una altra vida , un altre color , ja que el negre del petroli a Nigèria els ha contaminat els dies i les terres . El blau se'l va empassar .

    - El valor d'aquestes terres és el seu accés a l'aigua de reg - diu el gerent d'un fons d'inversió amb seu al Regne Unit - . I les seves inversions a Zàmbia , provoca l'èxode del què fa catorze .

    Tenia un propòsit , volia preguntar , per què sempre ens roben ?

15 injustícies a la deriva a les quals en tenien prou amb una branca d'arbre , un tronc , però els van llançar bales de goma . A matar .

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article