El nivell d'estudis continua sent bàsic en l'accés a la feina

El proppassat divendres, 17 d’octubre, la Universitat de Girona va organitzar una jornada per analitzar la gestió per les empreses dels seus recursos humans a les comarques gironines. A la taula rodona que em va tocar moderar, es varen expressar qüestions molt interessants sobre la realitat del mercat de treball gironí que mereixen un comentari en aquest bloc.

En primer lloc, es va ressaltar que Girona és una de les províncies de l’Estat espanyol amb més empreses registrades (34.991 l’any 2007), cosa que fa que l’estudi dels capital humà i de les relacions laborals constitueixi un factor central del seu teixit social, econòmic i productiu.

Respecte del mercat de treball a Girona es va manifestar, en primer terme, la importància de l’estacionalitat de la seva ocupació, particularment dirigida al sector de l’hostaleria, però també de l’excessiu de la contractació temporal. En aquest sentit, considero que una eficaç política de recursos humans, que inverteixi en la seva qualitat i així beneficiar tant a la part empresarial com la treballadora, s’hauria de començar per fer front a aquest alt percentatge d’eventualitat.

També es va posar de manifest la importància que ha adquirit la contractació de treballadors estrangers, arribant l’any 2007 al 36,3% del total de la contractació produïda a la província (en aquest sentit, la taxa de treballadors estrangers a Girona, del 16,84%, sigui més elevada que l’existent a Catalunya, que és dl 12,97% i d’Espanya, que és del 10,32). La major part dels contractes realitzats varen tenir per objecte treballs no qualificats relacionats amb el personal de neteja d’hotels i oficines, cambrers i peons de les indústries manufactureres i de la construcció.

En tot cas, i relacionat molt íntimament amb això, es va parlar també de la publicació del Catàleg d’Ocupacions de Difícil Cobertura: aquest catàleg ens diu quines son les professions que no poden ser cobertes amb treballadors autòctons, obrint la possibilitat així a les empreses a realitzar ofertes de treball a estrangers que estan als seus països d’origen. Entre aquestes professions estan les de metge, infermer, perruquers unisex i tècnics varis: tècnics de manteniment d’hotels, d’alimentació, de fred industrial, etc...

Analitzades aquestes dades i altres d’interès relacionades amb el mercat laboral, la Mesa va expressar la necessitat d’unes condicions de treball de qualitat, de la importància que cada cop més adquiriran les polítiques de gestió del personal, tenint en consideració la diversitat del personal laboral, així com també, i això ho considero molt important, la formació de les persones, enteses en un sentit ampli.

Com es va expressar a la Mesa, el nivell d’estudis de les persones continua sent un factor primordial d’accés al mercat de treball, d’estabilitat a l’ocupació i de promoció professional. Degut a això, es va concloure que, mantenint la taxa d’estudiants universitaris que es graduen, el més important és atorgar més formació als que no tenen estudis o només disposen de l’ESO, o el que és el mateix, facilitar l’obtenció de la titulació secundària no obligatòria, particularment de la Formació Professional.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article