Compte enrere cap al Fòrum Social Català

Arriba la 2a edició del Fòrum Social Català amb l’organització de quasi un centenars de seminaris i tallers, que es portaran a terme els dies 30 i 31 de gener a la Universitat de Barcelona (Pl. Universitat), organitzats per un ampli ventall d'organitzacions, des d'ONGs, grups de consum, entitats ecologistes, sindicats, estudiants, feministes, immigrants..., que sumen un total de 120 col.lectius.

És en aquesta gran diversitat de grups i en la seva capacitat per treballar conjuntament on rau l'èxit del Fòrum Social Català. Totes les activitats estan organitzades per més d'una entitat amb l'objectiu de generar sinergies i teixir xarxes. Cal destacar entre aquestes, els seminaris proposats per diferents organitzacions estudiantils i de professors sobre la situació de l’educació en el context de crisi, el convocat per organitzacions ecologistes sobre els conflictes ambientals a Catalunya, el d’entitats veïnals contra l’especulació immobiliària, l'assemblea de dones o els de la Campanya contra l'Europa del
Capital, la Crisi i la Guerra amb l’objectiu de mobilitzar per la presidència espanyola de la Unió Europea, entre d’altres.

En aquesta ocasió, el Fòrum Social Català compta amb activitats prèvies significatives i descentralitzades com el Fòrum Social Català-Comarques Gironines o el Fòrum Català de Teologia i Alliberement a Barcelona, ambdós celebrats per primera vegada, i que han tingut lloc el cap de setmana anterior.

Però el procés cap al 2n Fòrum Social Català fa mesos que va començar, el març del 2009, amb l'organització d'assemblees que han permès establir les bases per a la seva celebració. Però malgrat l'interès de les organitzacions promotores per posar més èmfasi en el "fòrum procés" que en el "fòrum esdeveniment", moltes entitats s'han sumat a darrera hora amb la voluntat de participar a l'encontre però restant al marge del procés organitzatiu.

Aquest fet tampoc hauria de sorprendre davant d'un mapa de les resistències molt fragmentat en campanyes sectorials i en d'altres amb voluntat unitària però amb serioses dificultats per actuar com a marcs amplis d'acció i de referència més enllà dels seus nuclis promotors, com la campanya El clima no està en venda (en motiu de la cimera del clima a Copenhaguen), la campanya Que la crisi la paguin els rics o Enlazando Alternativas (per la cimera euro-llatinoamericana de la presidència espanyola de la Unió Europea), entre d'altres.

El Fòrum Social Català s'emmarca en el procés del Fòrum Social Mundial i es celebra cada dos anys, alternant-se amb l'edició de l'esdeveniment internacional. El 1er Fòrum Social Català es va portar a terme el gener del 2008, coincidint amb la primera jornada descentralitzada del Fòrum Social Mundial, i va reunir a uns quatre mil participants sent tot un èxit d'assistència i d'organització, amb un molt bon clima de treball tant abans com durant l'esdeveniment. En aquesta ocasió, malgrat que el procés preparatori va començar abans, s'ha comptat amb la participació de menys persones i col.lectius, amb una major involucració en les darreres setmanes i sovint lligat a l'organització dels seminaris en el fòrum.

Ara queda per veure quina serà l'assistència al 2n Fòrum Social Català, les propostes que sortiran dels seminaris, el calendari de treball de l'Assemblea de Moviments Socials, que es celebrarà diumenge 31 al migdia. El compte enrere ja ha començat.

Esther Vivas participa a l'assemblea organitzadora del Fòrum Social Català.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article