SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 237 AND id_comentari =

Barcelona: prou de falses solucions al canvi climàtic

Barcelona es mobilitza contra el canvi climàtic. Al voltant d’unes quatre mil persones han sortit al carrer pel centre de Barcelona, aquest dissabte 31 d’octubre a la tarda, per denunciar les falses solucions que es proposen al canvi climàtic i exigir un canvi radical de model.

La manifestació s’ha celebrat en motiu de la reunió oficial de les Nacions Unides sobre canvi climàtic que es farà a la ciutat del 2 al 6 de novembre, prèvia a la cimera d’aquesta organització a Copenhaguen (COP15) a principis de desembre. La protesta ha estat convocada per la campanya unitària El clima no està en venda, on participen més de quaranta organitzacions catalanes com grups ecologistes, sindicats, cooperatives de consum, ONGs, plataformes en defensa del territori, entre d’altres.

Els manifestants hem exigit "un compromís ferm per una reducció dràstica i immediata de les emissions de gasos hivernacle, així com un programa creïble perquè l’ús d’energies fòssils s’hagi abandonat plenament a mitjans de segle i la desforestació s’hagi aturat molt abans", com recull el manifest de la campanya. La reivindicació de justícia climàtica, el reconeixement del deute ecològic del Nord respecte al Sud i la denúncia dels mecanismes de mercat i dels lobbies empresarials han estat d’altres temàtiques centrals.

Així mateix, s’ha senyalat la falta de voluntat política del govern espanyol i català (la manifestació ha acabat a pl. Sant Jaume) per fer front al canvi climàtic al no establir mecanismes concrets que permetin una reducció real de gasos d’efecte hivernacle, mentre s’aposta per l’ús intensiu dels combustibles fòssils i per grans obres faraòniques.

La manifestació d’aquest dissabte ha estat tan sols la primera de tot un seguit d’activitats que es portaran a terme en el transcurs de la setmana que ve i que inclouran xerrades, accions, debats, etc. coincidint amb la reunió oficial a Barcelona.

Agricultura i canvi climàtic


Les activitats de la campanya, però, han començat aquest divendres 30 i dissabte 31 al matí amb l’organització d’un seminari sobre canvi climàtic i model alimentaria global a càrrec de la plataforma No et mengis el món. Un seminari que ha comptat amb la participació de diversos ponents internacionals, els quals han posat de relleu els vincles entre el model d’agricultura intensiva i industrial i la generació de canvi climàtic així com les conseqüències dramàtiques que la crisi ambiental té pel futur de l’agricultura i l’alimentació mundial.

A destacar les dades ofertes per Camila Montesinos de GRAIN que senyalaven l’enorme pes que l’agricultura i la ramaderia industrial té en la generació de canvi climàtic amb un 44-57% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, resultat de sumar les emissions de les activitats estrictament agrícoles (11-15%), de la desforestació (15-18%), del processament, transport i refrigeració d’aliments (15-20%) i dels residus orgànics (3-4%).

Montesinos va senyalar també l’urgència de retornar la matèria orgànica a la terra després que la revolució verda hagi esgotat els sòls amb l’ús intensiu de fertilitzants químics, pesticides, etc. Per fer-ho, cal apostar per tècniques agrícoles sostenibles que poden augmentar gradualment la matèria orgànica de la terra en un 2% en un període de cinquanta anys, restituint el percentatge eliminat des dels anys 60. Montesinos va apostar també per integrar de nou la producció animal al cultiu de la terra i per la venda directa en mercats locals i circuits de proximitat.

Les mobilitzacions contra el canvi climàtic tindran el seu punt culminant el 12 de desembre amb la jornada d’acció internacional contra el canvi climàtic a Copenhaguen que s’espera reuneixi a milers d’activistes d’arreu del món.

Esther Vivas és membre de la campanya El clima no està en venda


Comentaris

jordi
1.

cada dia sentò mès necesitat de trobar informaciò independent, aquest blog es un clar exemple.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article