SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 215 AND id_comentari =

Sobirania alimentària amb nom de dona

Als països del Sud, les dones són les principals productores d’aliments. Elles són les encarregades de treballar la terra, mantenir les llavors, recol·lectar els fruits, aconseguir aigua, cuidar del bestiar... Un 80% de la producció d’aliments en aquests països recau en les dones.

Paradoxalment, però, aquestes són, juntament amb els infants, les més afectades per la fam. Les polítiques neoliberals que assolen el camp colpegen en primera persona les dones. El model agrícola i alimentari industrialitzat amenaça l’existència de l’agricultura camperola, de la pesca tradicional, de l’economia de pastura, de l’elaboració artesanal i el comerç d’aliments a petita escala on les dones tenen un paper central. L’accés a la terra tampoc és un dret garantit: en molts països del Sud on les lleis els en prohibeixen el dret i en aquells on legalment hi tenen accés les tradicions i les pràctiques els impedeixen accedir-hi.

Enfront la industrialització del camp, la sobirania alimentària s’ha convertit avui en una necessitat imperant. Es tracta del dret dels pobles a definir les seves polítiques agrícoles i alimentàries, a protegir i regular la producció i el comerç interior amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària. Una estratègia que significa trencar amb les polítiques agrícoles neoliberals imposades per l’Organització Mundial del Comerç, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional i amb el sistema econòmic capitalista dominant, els quals promouen un model de producció agrícola i alimentària insostenible.

És en aquest context on podem afirmar que avui més que mai la sobirania alimentària té nom de dona, ja que aquestes són les garants de l’alimentació de bona part de la humanitat, a l’hora que són les més afectades per les polítiques neoliberals i sexistes. L’aliança entre el movimient internacional de la Marxa Mundial de les Dones, la Via Camperola i d’altres sectors socials és un pas endavant en la lluita contra aquest sistema capitalista i patriarcal.

Comentaris

Mireia
1.

Ahir vaig veure Moolaade, una pel.lícula molt recomanable que mostra com dones africanes són forçades a lluitar contra una societat patriarcal que inclou practiques com l'ablació i la submissió total als homes.Tot vist i explicat des de dins de l'Àfrica, el director em sembla que és Senegalés. Excel.lent!!!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article