I si els aliments ens nodrissin?

¿Aliments per omplir panxes o contenidors d'escombraries? Heus aquí la qüestió quan mirem de prop el model agroalimentari. Avui, un terç dels aliments que es produeixen cada any al món per a consum humà acaben desperdiciándose, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), al mateix temps una de cada set persones al planeta passa gana, segons la mateixa institució. Llavors, ¿per a què serveix el menjar?

Al llarg de tota la cadena agroalimentària, d'origen a fi, trobem una sèrie de forats negres per on es malgasten aliments. Si comencem per la primera baula, el camp, veiem com molta fruita, verdura ... ni tan sols arriba a recollir-se, ja sigui perquè el seu preu ha caigut per sota del cost de producció i al pagès li surt més car recol·lectar i vendre-la que deixar-la on està, o causa de fenòmens meteorològics o plagues que danyen la collita i impedeixen que aquesta es comercialitzi segons els criteris, 'estètics', impostos. En els mercats majoristes i en les centrals de compra, molts són els aliments que queden descartats d'entrada al no ser prou grans i bonics, per no encaixar en 'els cànons de bellesa' establerts, no només pels consumidors sinó per un model de distribució fortament controlat pels supermercats.

LA GRAN DISTRIBUCIÓ

En arribar a la gran distribució (els súpers, les cadenes de descompte, els hipermercats ...), veiem quantitats ingents de menjar omplint prestatges o frigorífics, sempre a vessar, per instar a un major consum, el que genera una gran quantitat de aliments caducats, especialment de producte fresc. A banda, hi ha problemes d'envasat o errors en la confecció de les comandes que contribueixen també al malbaratament. Capítol a part mereixen els mercats, les botigues, el petit comerç, amb el que no ven i s'acaba tirant.

I en restaurants i bars? Un 60% del menjar es malbarata per una mala previsió, un 30% en la preparació i un 10% respon a les sobres dels comensals, segons un estudi avalat per la Federació Espanyola d'Hostaleria i Restauració. En entrar a casa, molts productes acaben fent-se malbé o bé perquè comprem més dels que necessitem, deixant-nos portar per ofertes d'última hora o reclams 2x1, o per no saber interpretar l'etiquetatge i les dates de caducitat.

PRODUCTES 'LLETJOS'

Vist el vist, els aliments han perdut la seva raó de ser: donar-nos de menjar. La globalització alimentària, al servei dels interessos de grans empreses del sector, ha convertit el menjar en una simple mercaderia, i qui no té diners no menja, i el producte, en no vendre, acaba a les escombraries. O si un aliment és considerat 'lleig', segons els criteris del mercat, es rebutja, obviant que també ens pot nodrir.

El malbaratament alimentari és la cara més cruel d'un sistema agrari que genera fam en un món on abunda, i molt, el menjar.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article