Sobre les millores a la línia Barcelona - Portbou

En els darrers dies, diversos ajuntaments han acordat reclamar al Ministerio de Fomento millores per a la línia de Barcelona a Portbou. Davant d'això, "Defensem el Tren de l’Empordà" vol fer les següents consideracions:

1ª.- Ens alegrem que es prenguin aquests acords, sobretot perquè moltes de les forces polítiques i dels càrrecs públics implicats no havien manifestat, fins fa molt poc, cap interès pel tren de la immensa majoria. Les seves preocupacions es centraven en l’AVE i en els aeroports.

2.ª- Per nosaltres és claríssim que la major part dels problemes del tren, no tenen res a veure amb les obres i que són deguts, en canvi, al desviament cap a l’alta velocitat d’una gran part de la inversió ferroviària durant molts anys. Si ara totes aquestes forces estan disposades a treballar per canviar aquestes prioritats inversores, nosaltres encantats de la vida.

3ª.- El problema és que amb declaracions solemnes no n’hi haurà prou. Efectivament, el mes de setembre de l’any passat, el Congrés dels Diputats va aprovar, per unanimitat, demanar a Fomento que millorés la línia de Portbou. El mes de novembre, Fomento va contestar que no tenia cap intenció de fer-ho. Nosaltres no veiem com els acords presos a uns quants ajuntaments poden aconseguir el que no va fer un acord com aquell.

4ª.- Precisament, la resposta de Fomento ens va portar a decidir que començaríem una feina que fes arribar a tota la societat gironina (associacions, sindicats, partits, etc.) la proposta de treballar conjuntament, combinant l’acció institucional i la mobilització ciutadana, per treure el nostre ferrocarril de la via morta en que es troba.

5ª.- La revolta de les usuàries i dels usuaris del mes passat, va demostrar quin era el camí correcte perquè, amb una sol dia de protestes, van aconseguir algunes petites millores i l’obertura d’un procés de negociació. És a dir, de moment poc, però molt més del que va produir l’acord parlamentari.

6ª.- A les comarques de Tarragona, se’ns han avançat. Hi han creat una cosa que es diu Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i de Qualitat com a eina per fer front a una situació molt similar. Convindria espavilar-se.


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article