La geopolítica de les renovables

(Article publicat a "El Punt Avui" el 05-Jun-18)
Hi ha un ampli consens sobre el fet que el fonamentalisme islàmic ha sigut nodrit i encoratjat a nivell mundial, a través d’una xarxa d’institucions, madrasses i mesquites finançades principalment per l’Aràbia Saudita. El motiu principal d’aquest suport és un delicat balanç perseguit per la família reial saudita al seu país, que vindria a dir als fonamentalistes islàmics wahhabites: “Mireu si en som de pietosos, que us farem sortir els petrodòlars per les orelles. En compensació, mireu cap a l’altra banda davant la nostra corrupció i excessos”. Aquest pacte es complementa amb un suborn tàcit a tota la població saudita, consistent en multitud de subsidis i pagaments per part de l’estat, molts en forma de feines que només són una excusa per a pagar un salari. La família Saud es pot permetre tots aquests dispendis, exclusivament gràcies als ingents ingressos per la venda d’hidrocarburs.
 
Malauradament per a ells, aquest equilibri es troba greument amenaçat des de finals del 2014 quan (irònicament, degut a les seves pròpies accions, en haver augmentat deliberadament la producció de petroli per a intentar arruïnar els productors de petroli dels EUA), el preu del petroli caigué de 100 a 50 a dòlars el barril, preu al voltant del qual ha oscil·lat des de llavors. Simplificant, aquesta mena de davallada, significa una reducció immediata a la meitat dels ingressos per als productors. I això està resultant molt difícil d’estomacar per a un país per al qual els ingressos del petroli tradicionalment representen el 90% dels ingressos del govern.
 
De fet, per a poder equilibrar el pressupost, Aràbia necessita un preu per sobre dels 90 dòlars el barril, i en aquests darrers anys han estat tirant de veta dels seus immensos fons de reserva per tal de cobrir el dèficit pressupostari. Inexorablement, per tal de minimitzar el forat, també han limitat la inversió i han començat a retallar els subsidis cap als seus súbdits. I, sense conèixer-ne les dades, sembla lògic pensar que una de les àrees que poden experimentar les retallades més grans, són les subvencions a les institucions islàmiques fora d’Aràbia, car no són indispensables per a mantenir la pau social al país. Així, un preu baix del petroli, condueix a una retallada en el finançament del fonamentalisme islàmic.
 
Les principals forces que podrien conduir a una pujada del preu del petroli són, una reducció de la producció, o un augment de la demanda. La reducció de la producció no sembla possible a curt termini perquè hi ha molta producció “congelada” als EUA (camps que podrien ser posats a produir en molt poc temps), que només espera un preu millor per tal d’activar-se. I l’augment de la demanda és incert perquè, d’una banda s’espera una reducció en la quantitat de petroli que es dedica al transport automobilístic (XXXX), però de l’altra és possible que els altres usos del petroli augmentin.
 
Cada cop que hi ha un atemptat islamista, i de forma més intensa per a nosaltres amb els atemptats de Barcelona, molta gent desitja intensament poder contribuir a reduir aquesta amenaça. El mecanisme directe que tots tenim a l’abast de la ma, és augmentar el nostre ús de les energies renovables. Amb cada Kw d’energia renovable que substitueix un Kw procedent del petroli, contribuïm a reduir la demanda de petroli i, per tant, a deprimir-ne el preu. I, sense preus elevats, no hi ha xauxa financera possible per als fonamentalistes islàmics. Ja teníem totes les raons del món per a consumir energies renovables, però si vols contribuir personalment, de forma directa i sense intermediaris, a tallar l’aixeta al finançament del fonamentalisme islàmic, ara en tens una més.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article