Teules solars

(Article publicat a "El Punt Avui" el 18-Jul-17)
Les teules solars són un ingredient indispensable de l’ecosistema que ens cal com a societat, per a poder emancipar-nos completament dels combustibles fòssils. Efectivament, les teules solars omplen un nínxol que ningú més pot omplir perquè són, com el nom indica, teules, i, com a tals, són directament instal·lables a una teulada en substitució de les teules tradicionals. Això elimina la necessitat d’instal·lar plaques solars, que s’han de muntar a algun lloc a sobre de l’immoble, amb la corresponent reducció d’espai disponible i/o el corresponent desmillorament estètic. El fet de poder eliminar les plaques, i poder pensar el teules, pot ser l’ingredient que acabi convencent a molts d’adoptar-les.
 
Ja fa uns quants anys que han anat apareixent gradualment teules solars al mercat, primer a edificis i instal·lacions emblemàtiques i després, mica a mica, cap a cases i edificis particulars. No obstant, fins ara, la instal·lació d’aquestes teules ha sigut un fenomen molt minoritari. Això ha canviat des d’aquest 10 de Maig, dia en què Tesla va posar a la venda a tot al món les seves teules solars (https://www.tesla.com/es_ES/solarroof), si bé els terminis en els quals poden arribar a l’estat espanyol no estan clars.
 
Efectivament, Tesla, el primer fabricant mundial de cotxes elèctrics, de disseny, prestacions, però també preus, espectaculars, ara introdueix al mercat les teulades solars, a base de teules solars combinades amb altres teules visualment idèntiques. D’aquesta manera, tota la teulada pot tenir un aspecte uniforme i elegant, però cadascú pot ajustar la quantitat d’energia solar que vol generar. Aquestes teules són més resistents que les normals a l’impacte de la calamarsa i Tesla n’ofereix una garantia infinita (!!!).
 
A la plana web Tesla facilita una calculadora, amb totes les hipòtesis descrites explícitament, a on conclouen que, al cap de 30 anys, amb els guanys generats per l’electricitat generada, de fet el teulat solar genera un ingrés net, i no una despesa. Aquesta mateixa calculadora ens recorda un cop més que, en temes mediambientals, vivim a un estat patètic. El que acaba de fer que la teulada deixi de ser un cost i representi un ingrés net, són els incentius fiscals a la instal·lació de plaques solars. Comparar això amb l’ofec deliberat al qual l’estat espanyol sotmet a les energies renovables, és per a posar-se a plorar.
 
Malgrat l’estat espanyol, però, aquesta és sens dubte una molt bona noticia, i una molt bona opció a considerar en el cas de cases noves o de renovacions de teulades

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article