SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 9 AND id_comentari =SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 9 AND id_comentari =SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 9 AND id_comentari =

La llet i les contradiccions de la globalització

Fa unes setmanes vaig passar uns dies en una casa rural que tenia una granja de vaques molt a prop. Quan va ser l'hora d'esmorzar vaig preguntar als propietaris de la casa si la llet que servien era de la granja. Van respondre que no, que els ramaders tenien prohibit vendre llet directament als consumidors. Els motius eren sanitaris, de seguretat, van dir en un to d'haver repetit aquella cançoneta  per enèsima vegada, frustrant la nostàlgia gustativa de més d'un client.

El cas és que tota la llet que produeixen se l'emporten en camions -ben precintats i molt higiènics- i els paguen menys de 50 cèntims per litre. Un preu ridícul, molt allunyat de l'euro que val a la botiga. A l'entorn d'aquestes desigualtats se n'ha parlat molt. Se'n parlava fa tres anys, se'n parlava fa mesos i possiblement, quan l'actualitat no doni més de si, se'n tornarà a parlar. Però aprofitant que aquests dies el sistema en el que estem submergits dóna mostres de contradiccions i els governants prenen mesures que fa només un mes ens haguessin semblat remotes vull convidar a fer una reflexió: Si als pagesos i ramaders els subvencionen els conreus, els faciliten ajuts per a comprar maquinària, els donen suport econòmic perquè no pleguin... Per què no els deixen vendre els productes com la llet directament al consumidor?. A dia d'avui i amb una mica de voluntat, ben segur que hi ha mesures i tecnologia que podrien garantir un procés higiènic i segur. Els ramaders, per la seva banda podrien, tenir uns ingressos complementaris que potser els salvaria del tancament massiu de granges dels darrers anys. I no vull ser malpensada, així que estic segura que les centrals lleteres no posarien impediments a aquesta competència que els restaria només una petita part de la captació.

Però si he arribat fins aquí també és per posar en evidència com és de contradictòria la globalització. Òbviament, per la distància hem de suposar que no ens arriba llet de la Xina,  però si que ens han arribat els caramels i d'altres productes que contenien llet xinesa i que podien estar contaminats. En canvi, els nostres ramaders no poden vendre llet al detall. No seria més lògic facilitar als pagesos o ramaders programes d'ajut per vendre directament els seus productes? Permetre'ls gaudir del fruit del seu treball amb compensacions més directes? No seria un incentiu molt millor que la subvenció que pot convertir-los en assalariats?

Comentaris

caraocreu
3.
El tema de la llet és com qualsevol altre del món de la ramaderia-agricultura, el pagès sol estar desafavorit juntament amb el consumidor. Ara bé, està clar que la majoria de la gent vol anar b...
El tema de la llet és com qualsevol altre del món de la ramaderia-agricultura, el pagès sol estar desafavorit juntament amb el consumidor.

Ara bé, està clar que la majoria de la gent vol anar ben servida, tenir una llet de qualitat, amb tots els controls sanitaris en ordre, i al mínim preu. Però tots aquests controls són costosos, des de la compra de la llet a menys de 50 cèntims, fins al voltant dels 32-35 cèntims que cobra el transportista per litre de llet, passant pels costos una vegada la llet arriba a la fàbrica com poden ser controls i anàlisis, esterilització, envassament i distribució.. D'aquí els alts preus que paguem, que en cap cas els justifico.

Avui en dia per tenir llet directa de granja l'única manera -apart de tenir una vaca a casa- és conèixer algún pagès i escalfar la llet a casa abans de la consumició.

http://caraocreu.com/bloc
  • 0
  • 0
ganxet
2.

Si els fabricants de pinso no haguesin manipulat amb una serie de elements perillosos, ara la llet no estaria tan manipulada,

  • 0
  • 0
XAvi
1.
Aquesta normativa la va promoure la unió europea fa molt temps. És una manera de garantir la salut, i possiblement en el seu moment va ser encertada, però actualment és una mesura per tenir el mer...
Aquesta normativa la va promoure la unió europea fa molt temps. És una manera de garantir la salut, i possiblement en el seu moment va ser encertada, però actualment és una mesura per tenir el mercat de la llet control·lat.

El fet de que sigui obligatori passar la llet per tants processos d'esterilització fa que sigui ja un aliment que ha perdut gran part de les seves propietats. Ben bé s'ha convertit en un liquid amb poc calci i una mica de greix.

Que s'alliberi el mercat de la llet és bó per a tothom, el pages pot aumentar el seu negoci, el consumido por obtenir llet de qualitat, però aixó si, s'han d'establir controls per tal d'evitar el frau i el risc sanitari.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article