el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

jun
24
ds
"L'educació és quelcom admirable, pero es bo recordar que res que valgui la pena es pot ensenyar" (O. Wilde)

Últims articles Vicent Boix

Vicent Boix

Dijous, 24.1.2013 21:45 h

Bárcenas, Sanchís i l'agricultura del segle XXI

 Amb els recents escàndols que apunten a l'ex tresorer del PP, Luis Bárcenas, s'ha pogut saber que aquest és soci d'una empresa agrícola situada a l'Argentina anomenada La Moraleja SA. Àngel Sanchís, ex diputat, també extresorer del mateix partit i amic de Bárcenas, és el president d'aquesta companyia, que té 30.000 hectàrees en què se sembren llimones, blat, blat de moro, hortalisses, etc. Aquest article no pretén analitzar ni oferir dades noves sobre la variant més escandalosa de tot aquest assumpte: els crèdits atorgats pel govern d'Aznar a una empresa de col · legues de partit situada a milers de km..
Ampliar

Lectures 1991 lectures   Comentaris Cap comentariVicent Boix

Diumenge, 6.5.2012 18:45 h

Les "estratègies de superació" de la fam, segons el Banc Mundial

El 2011 es va desencadenar una terrible fam a la Banya d'Àfrica que va amenaçar les vides i els mitjans de subsistència de més de 12 milions de persones, principalment a Somàlia, Djibouti, Etiòpia i Kenya, encara que la situació es va estendre a Sudan ia certes regions de Uganda. S'han relatat situacions caòtiques i les morts per inanició es calculen entre 50.000 i 100.000, segons Oxfam i Save the Children. La situació estava millorant lleugerament a la regió, gràcies a l'acció humanitària i a les pluges que van tenir lloc a finals de 2011, però malgrat tot, 8 milions de persones segueixen rebent atenció humanitària i la FAO ha llançat una alerta perquè el pronòstic per a la temporada de pluges sembla indicar que plourà menys del previst..
Ampliar

Lectures 2787 lectures   Comentaris Cap comentariVicent Boix

Dilluns, 9.1.2012 10:55 h

Nou terme per a l'enciclopèdia de la indignació: acaparament de terres

En temps de crisi, l'agricultura i l'alimentació s'estan consolidant com un dels negocis més lucratius ... no per agricultors o consumidors sinó per transnacionals i inversors. El motiu és senzill: una família pot deixar de pagar la hipoteca però sempre haurà de menjar. Ja des de fa dècades que la cadena alimentària (llavors, agroquímics, distribució, etc.) estava "oligopolitzada" i en mans de poques transnacionals que s'estan lucrant a tot drap. Però a principis de segle, arran de la "bombolla de les punt..
Ampliar

Lectures 2459 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Vicent Boix

Dimarts, 29.11.2011 10:19 h

¿Algú sap on trobar un altre planeta terra?

Ja ho van avançar les novel · les i les pel · lícules de ciència ficció. Repel · lents extraterrestres amb cossos desproporcionats que, gràcies a un desenvolupament tecnològic superior al de l'humà, envaïen el planeta doblegant als éssers vius amb l'únic objectiu d'espoliar els recursos i poder subsistir. La realitat, en veritat no dista tant de la ficció, encara que els invasors no són precisament grotescos siderals acollits en grans OVNI 's que viatgen per constel · lacions a la velocitat de la llum..
Ampliar

Lectures 3585 lectures   Comentaris Cap comentariVicent Boix

Dissabte, 8.10.2011 20:44 h

Dos segles de ceguesa

Tothom reconeix avui en dia, que la naturalesa no és com una esponja que absorbeix tots els cops que rep. Les seves dinàmiques i equilibris s'alteren amb freqüència, a causa dels impactes que generen la majoria de les activitats humanes. De fet han passat més de dos segles des de la revolució industrial, i s'ha superat amb escreix el límit a partir del qual la nostra civilització juga perillosament amb foc. La desertització, la contaminació, la pèrdua de biodiversitat o, el de moda avui en dia canvi climàtic, són algunes de les conseqüències de dos segles de disbauxa i irresponsabilitat sota el paradigma del progrés i el desenvolupament..
Ampliar

Lectures 2666 lectures   Comentaris Cap comentariVicent Boix

Dijous, 29.9.2011 23:13 h

Política agrària comuna, menys comú del que sembla

L'any 2010, prop de 900.000 persones i entitats de l'estat espanyol, es van beneficiar dels més de 5.000 milions d'euros en ajudes econòmiques emmarcades dins de la política agrària comuna (PAC). No obstant això, aquestes espectaculars xifres no han de confondre, ja que una cosa és repartir i una altra molt diferent és fer-ho amb justícia i equitat. Segons l'informe "Una injustícia anomenada PAC", editat recentment per l'organització Veterinaris Sense Fronteres, el 16% dels afavorits per les subvencions a l'estat espanyol van aconseguir fer-se amb el 75% de la suma total..
Ampliar

Lectures 3518 lectures   Comentaris Cap comentariVicent Boix

Dijous, 22.9.2011 22:58 h

Dóna'm pa i digue'm ximple

Durant sis dies de la setmana el seu despertador està programat a les dues del matí. A aquesta hora la majoria estem atrapats pels encants de Morfeo, però Ramon s'aixeca fidelment i sense dir ni piu. Lleganyós arriba al bany on una dutxa l'acaba situant en el nou dia que comença. Es vesteix amb la seva roba de feina, baixa per les escales precipitadament i creua el carrer fins arribar al seu forn. Allà l'espera el seu ajudant, Manolo, que li indica que la nit estiuenca està sent poc generosa amb la temperatura, i per tant, aquesta matinada se suarà la cansalada al costat del forn..
Ampliar

Lectures 3216 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Vicent Boix

Dijous, 16.6.2011 17:39 h

Cogombres, hipoteques i incongruències

Fa uns anys Espanya va començar a transformar-se en una immensa estepa de color marró grisenc, gràcies a l'expansió atroç de maons i ciments. En el deixant d'aquesta transformació i per inèrcia es va generar riquesa, va créixer l'economia i molts es van pujar a la cresta del "somni ibèric". Van ser els anys de l'Espanya abduïda i feliç. De l'orgia econòmica col.lectiva. Del luxe per avui escassetat per demà. Una lapidària, repetida i mítica frase-avui degradada a la categoria d'estafa de l'estampeta-resumiria aquells alegres anys: "Sí, la meva casa m'ha costat un ronyó i part de l'altre, però jo he invertit en un habitatge perquè els preus no baixaran, com a màxim es mantindran "..
Ampliar

Lectures 2802 lectures   Comentaris Cap comentariVicent Boix

Diumenge, 29.5.2011 16:52 h

El 22-M va triomfar l'esperit del 15-M

Ningú posa en dubte que en aquestes últimes eleccions el PP va avançar en molts territoris i va obtenir uns excel.lents resultats. Ningú posa en dubte que el PSOE ha pagat l'haver transferit a les classes populars la crisi que va germinar des de la banca i des dels grans interessos econòmics. Però ara bé, l'eufòria de la dreta està sent tan desproporcionada com artificial. Sí, s'han imposat al seu partit bessó, el PSOE, però en les urnes no han pogut amb la indignació i ara, amb aquest triomfalisme premeditat i exacerbat, pretenen menysprear i enterrar la incidència política sorgida en desenes d'acampades disseminades per tot el món, al mateix temps que s'auto-erigeixen com l'única opció per treure el país d'una crisi que van ajudar a forjar..
Ampliar

Lectures 2627 lectures   Comentaris Cap comentariVicent Boix

Dimecres, 11.5.2011 10:14 h

Amb el mercat hem topat, amic Sancho (Vuit mites sobre la crisi alimentària actual)

Antecedents Un accident nuclear, uns bombardejos de l'OTAN i un Bin Laden després, i segueix pujant el nombre de famolencs. De fet, des de l'estiu passat els preus dels aliments no han deixat de créixer fins a assolir valors rècord en 2011. El punt d'ignició es va originar amb la disminució de les collites de cereals en alguns països exportadors, que es va transformar en una reducció de l'oferta que va esperonar l'increment dels preus. Per garantir el seu propi abastament i poder defensar-se del augment, aquestes nacions van limitar les seves exportacions el que constreny més encara l'oferta generant més tensió i alces en el mercat, alhora que el caos s'anava expandint a altres aliments..
Ampliar

Lectures 3338 lectures   Comentaris Cap comentari
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter