L’Economia del Bé Comú, un model possible

  • Economia del Bé Comú
    Economia del Bé Comú
L’Economia del Bé Comú, en alemany “Gemeinwohl-Ökonomie”, projecte promogut per l’economista Christian Felber,  ens proposa una autèntica economia sostenible alternativa a la vigent.

L’Economia del Bé Comú fa seu el principi  ‘Tota activitat econòmica serveix al bé comú‘ de la Constitució de Baviera i té per objectiu adaptar l’economia actual, en la que prevalen valors com l’afany de lucre i la competència, als principis constitucionals que recull la Constitució de Baviera i moltes altres Constitucions.

Els principis bàsics de l’Economia del Bé Comú són la confiança, l’honestedat, la responsabilitat, la cooperació, la solidaritat, la generositat, … ; uns valors contraposats als del lucre i la competència ferotge vigents avui dia.

L’economia actual mesura l’èxit econòmic amb indicadors monetaris com el PIB (Producte Interior Brut) i els beneficis, bandejant l’impacte en els éssers humans i el medi ambient. Que una empresa tingui beneficis no ens informa sobre les condicions de treball dels seus treballadors ni sobre l’impacte mediambiental de la seva producció.

Un balanç econòmic fonamentat en l’Economia del Bé Comú mesura com una empresa respecta la dignitat humana, aplica la solidaritat, la justícia social i la sostenibilitat ecològica, estableix relacions democràtiques amb els seus proveïdors i els seus clientes, …

L’Economia del Bé Comú proposaqualificar els productes de manera semblant a com ara es qualifica el grau de eficiència energètica d’un electrodomèstic, d’aquesta manera els consumidors podrem escollir els productes que contribueixin a fomentar el Bé Comú.

L’Economia del Bé Comú proposa un seguit de beneficis fiscals i duaners per a les empresesamb més bona qualificació que faran que els productes més sostenibles siguin, a més a més dels més ben qualificats, els més barats,  i d’aquesta manera, les empreses més sostenibles sortiran doblement beneficiades.

Al vídeo, l’economista Christian Felber ens presenta el projecte L’Economia del Bé Comú, paga la pena dedicar-li uns minuts.
 

La implantació del projecte Economia del Bé Comú
El primer esborrany d’aquest model, incloent-hi el Full de Balanç de Benestar Comú, va ser desenvolupat, entre 2009 i 2010, per una dotzena d’empresaris d’Àustria.
L’any 2011, 60 empreses, de 3 països van crear el Full de Balanç de Bé Comú. Comptaren amb el suport i l’assessorament de consultors de Bé Comú.
Ara, hi ha més de 500 empreses, d’un total de 13 països,  donant suport al procés general de l’Economia del Bé Comú.
Cada dia que passa, més professionals i empreses s’hi sumen.


S’han constituït grups regionals de suport, que denominen Camps d’Energia, a molts països. Els Camps d’Energia són grups regionals de suport que recolzen les empreses que s’hi adhereixen i fan difusió del projecte a la seva àrea local.
Ja s’han rebut les primeres sol·licituds de comunitats per constituir-se com una Comunitat de Bé  Comú.


El procés ja ha començat!


Tothom, tant empreses com consumidors, hi podem participar i contribuir, afegint-nos, o constituint, grups de treball o Camps d’Energia, als barris, a les escoles, a les universitats, a les comunitats, …
Participa-hi!
Implantar l’Economia del Bé Comú ens interessa!


Contribueix-hi fent córrer aquesta proposta!


Pàgina oficial de l’Economia del Bé Comú
(en alemany, castellà, italià, francès i anglès )
L’Economia del Bé Comú, explicada per Christian Felber
Conferència de Christian Felber sobre l’Economía del Bé Comú a Alcoy,  al febrer de 2012.  (vídeo)
L’Economia del Bé Comú a Singulars de TV3


L'article fou publicar originalment a Des de la Mediterrània

Sophia Blasco Castell
Receptes per Viure Bé!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article