Diada per la Seguretat i la Salut al Treball

El 28 d’abril és el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut al Treball.

No hi ha feines amb risc zero Cada lloc de treball té uns riscos que ens interessa identificar, controlar i prevenir. Avui, un alt percentatge de treballs són d’oficina i aquí l'estrès és un dels riscos psicosocials. L'estrès es tradueix en contractures musculars, lumbàlgies, insomni, irritabilitat, ... impactant en la nostra salut considerablement. És una de les principals causes de baixa laboral a Catalunya.
 

Les principals conseqüències de l’estrès són les anomenades malalties cròniques d’adaptació. L’Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient de la Universitat de Barcelona, al monogràfic Estrès en el Treball, ens en detalla algunes:

  1. Accidents cardiovasculars. La pressió psicològica per un control excessiu dels processos de treball, o per altres raons, augmenta el risc d’alteracions cardiovasculars.
  2. Disfuncions dels músculs i dels ossos. Les contractures, les sobrecàrregues de determinades articulacions, etc., segons les investigacions de la NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) i altres organitzacions, són atribuïbles a l’estrès.
  3. Trastorns psicològics. La depressió, l’ansietat i el “burn-out” poden estar relacionades amb activitats estressants.
  4. Accidents en el lloc de treball. Unes condicions de treball estressants interfereixen amb la pràctica d’un treball segur afavorint els riscos d’accidentalitat.
  5. Alteracions del sistema immunitari, provocant un increment d'infeccions i al•lèrgies.
  6. Disfuncions del sistema digestiu com l'úlcera gàstrica, la gastritis, el colon irritable, etc.
  7. Hipertensió arterial.
  8. Increment de les taxes de colesterol.
  9. Insomni.
  10. Sobrepès i obesitat.


Hi ha moltes malalties provocades per l’estrès laboral com a resultat de l'esforç de l'organisme per adaptar-se i fer front a les exigències de l'entorn, tenir-ho en compte és el primer pas per millorar i preservar la nostra salut i la nostra qualitat de vida.


Adoptar mesures preventives, des de les organitzacions i a títol individual, és clau per preservar la nostra salut, i la primera mesura és, sens dubte, posar l'estrès a ratlla. Si no vetllem nosaltres per la nostra pròpia salut, a qui li encarregarem que ho faci? Recorda que pots comptar amb ajuda professional per aconseguri-ho. Reduir i gestionar bé l’estrès t'interessa, és una mesura per incrementar la Salut i la Seguretat a la feina, el teu coach personal t’ajudarà a aconseguir-ho. Posa-t’hi!


L’article original ha estat publicat a Receptes per Viure Bé!


Articles relacionats:
L'estrès, a ratlla! (e-Book)
Estrès. Test de nivell d’estrès (1)
Com identificar els riscos psicosocials
Com avaluar els riscos psicosocials del teu lloc de treball. Test
+ articles sobre l'estrès


Sophia Blasco Castell, assessora i coach personal
[email protected] 657 825 188
Al Twitter
Al Google +
A LinkedIn

Receptes per Viure Bé!


Documentat a:
Notes sobre l’estrès en l’àmbit laboral. Generalitat de Catalunya. Departament de Governació i Administracions Públiques. Direcció General de la Funció Pública

L’Estrès Laboral i la seva influència sobre la salut, Agència de Salut Pública de BarcelonaL’estrès en el treball. Universitat de Barcelona. Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient

Compartir és estimar! de Jose Mondo

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article