La malaltia de l’ànima


.

Foto: "Hold it", de Juliana Coutinho, al Flickr

Viure a contracor ens emmalalteix l’ànima, el Dr. Charles J. Spezzano ens il·lustra sobre aquesta malaltia :

‘Ens emmalalteix continuar fent allò que no volem. Sovint ens emmalalteix físicament. De fet, conforme va passant el temps, cada vegada estic més convençut que quan algú presenta molèsties físiques cròniques i inidentificables, la millor pregunta que se li pot formular és:
-Què està vostè fent en la seua vida que no vol fer?
La segona millor pregunta és:
-Què és el que vostè somia fer però mai ho intenta seriosament?.
Aquesta és la millor definició que conec per a la malaltia de l’ànima. I a la major part de nosaltres ens agradaria que no fóra part de la condició humana experimentar aquesta sensació quan fem el que no volem o ens abstenim de fer realitat els nostres somnis. Si no fos així, podríem dedicar-nos a acabalar diners sense carregar amb les conseqüències, podríem fer ‘allò que toca’ sense haver de carregar amb eixa sensació que ens rosega les entranyes i el cor, i podríem fer feliç a molta gent sense emmalaltir.  Però la cosa no funciona així.
[...]
En els últims temps, a mesura que he anat adquirint, cada vegada, major consciència d’això, veig nombrosos casos en què el millor que podria dir al meu pacient és:
-Mire, m’agradaria ajudar-li, però eixa sensació crònica de malestar i inquietud de què em parla és quelcom que els éssers humans experimentem ineludiblement quan ens passem la vida fent quelcom que no volem fer. Comprenc que vostè té fills al càrrec, que ha de pagar els terminis del cotxe i la hipoteca, que potser no puga eixir-se d’aquest parany sense que vostè i totes les persones per les que es preocupa hagen de fer sacrificis que ni ells volen fer, ni vostè els vol exigir, però, ara per ara, fins on arriben els meus coneixements, li puc ben assegurar que vostè no deixarà de trobar-se malament mentre continuï vivint a contracor, fent allò que no vol fer dia rere dia.’


D’aquesta manera tan entenedora, el Dr. Charles J. Spezzano ens defineix aquesta singular malaltia.
El preu que paguem per viure a contracor és massa alt, no creus?
Malbaratar la vida, a qui li interessa?

Recorda, pots comptar amb el teu coach per retrobar el goig de viure.
Posa-t’hi!

Article publicat a Sophia Blasco. Coaching personal

Més articles sobre Gestió emocional i Relacions interpersonals

Sophia Blasco Castell, assessora i coach personal
[email protected]
657 825 188
Al Twitter  Al Google +  A LinkedIn
Receptes per Viure Bé!


Traducció, i adaptació d’un fragment de la versió castellana “Sé feliz, nadie te está mirando” del llibre “What to Do Between Birth and Death: The Art of Growing Up” (1993), de Charles J. Spezzano PHD.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article