Aire condicionat, salut i sostenibilitat

El doctor Tomàs López Fuster ens explica que les mucoses del sistema respiratori estan preparades per adaptar-se a canvis de temperatura graduals i progressius, els canvis sobtats les irriten i les assequen.
Ens comenta que abans de l'aparició de l'aire condicionat, era excepcional trobar faringitis a l'estiu, ara, se'n presenten 10 vegades més a l'estiu que a l'hivern; passem d'ambients que ronden els 30ºC a ambients que voregen els 20ºC en qüestió de segons (en entrar al metro, a l'autobús, a un centre comercial, ...) i això ens acaba passant factura. Un fulard a mà ens pot ajudar a adaptar-nos.
Les partícules que posen en moviment els sistemes d'aire condicionat, de vegades, provoquen al·lèrgies. Si esternudem molt, se’ns tapa i ens pica el nas, tenim picor i irritació als ulls, és possible que estiguéssim presentant una al·lèrgia. Per distingir entre refredat i al·lèrgia , ens diu que, l’al·lèrgia dóna picor i el refredat no.
D'altra banda, els aparells d'aire condicionat redueixen la humitat ambiental, assequen les mucoses de la gola i del nas, i ens provoquen un carraspeig irritatiu que agreuja la situació. Veure un glopet d'aigua sovint ens pot ajudar a humitejar les mucoses.

Regulant la temperatura i amb estratègies complementàries guanyarem confort, salut i diners.

Quan la temperatura exterior no supera els 27ºC / 28ºC, podem crear un clima de confort a casa nostra prescindint de l'aparell d'aire condicionat:
- Vestint-nos amb roba adequada, fresca, lleugera i de colors clars. El cotó és un dels millors aliats per a les calors estiuenques.
- Jugant amb els porticons, les persianes, les cortines i els tendals per deixar l'estança ombrívola; reduint la llum rebaixem la temperatura ambient.
- Optant pels vidres polaritzats, o pel·lícules reflectores, per a les finestres, que redueixen la transmissió de calor i deixen passar la llum necessària.
- Instal·lant doble vidre a les finestres estalviarem fins un 25% d’energia i reduirem la contaminació acústica. Bona part de les fuites de fresca, o de calor, es produeixen pels vidres de finestres i balcons.
- Generant circulació d'aire amb les finestres i els balcons lleugerament oberts i les portes de les cambres obertes es refrescarà l'ambient.
- Ajudant-nos amb un ventall, un enginy generador de frescor portàtil i molt seductor.
- Utilitzant ventiladors, l'aire en moviment ens proporciona una sensació de frescor de fins a 5ºC. A més a més, el consum és molt inferior al d'un aparell d'aire condicionat.
- Els aparells d’aire condicionat, pel consum energètic i per la contaminació ambiental que generen (emeten gasos residuals que afecten la capa d’ozó i el canvi climàtic) han de ser el nostre darrer recurs.
 
Quan la temperatura exterior supera els 27/28ºC, si decidim emprar el climatitzador per crear una temperatura de confort, els experts ens recomanen emprar-lo amb seny i ens aconsellen:
- Ventilar les estances de manera controlada per evitar l'escalfament innecessari de l'ambient a primeres hores del matí o de la nit, quan l'aire és fresc i amb els climatitzadors apagats.
- Tancar les finestres per mantenir la temperatura de confort constant. Si l’habitació està ben aïllada, no perdrem el fred generat, mantindrem la temperatura desitjada i l’aparell no haurà de treballar tant.
- Netejar dues vegades a l'any els filtres dels aparells d'aire condicionat farà que el funcionament sigui més eficient i evitarem la proliferació i distribució dels gèrmens que solen viure als filtres.
- Programar-lo per a l'encesa automàtica uns minuts abans de l'hora d'arribar a casa front a deixar-lo encès tot el dia representa un gran estalvi econòmic i energètic. Optar per programar l'apagada automàtica una hora després d'anar a dormir és també l'opció més recomanable.
- Pel que fa a la regulació de la temperatura, els experts recomanen fixar-la en 24ºC-26ºC a l'estiu i 19ºC/20ºC a l'hivern, ja que representen les temperatures de confort estacionals. La temperatura a casa no ha de ser molt diferent a la que ens trobarem al carrer. Els nostre organisme s'adapta a la temperatura ambient, com menys diferents siguin les temperatures, més fàcil li ho farem i ens estalviarem refredats. Aconseguir refrescar 1 grau més representa un consum addicional del 5% al 10%. 

Aplicant aquestes estratègies guanyarem confort, salut i diners.

Fes-ho córrer, ens interessa!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach personal
[email protected]
657 825 188
Al Twitter  Al Google +  A LinkedIn
Receptes per Viure Bé!

Articles relacionats i fonts d'informació utilitzades per realitzar l'article:

A l'estiu, refresquem-nos!
http://blogs.jornal.cat/sophia-blasco/bloc/a-lestiu-refresquem-nos

L'aire condicionat ha multiplicat les faringitis d'estiu.
http://cac.drac.com/200607/20060719.html

Consells per estalviar energia a l'estiu
http://www20.gencat.cat/portal/site/icaen/menuitem.92f39315c7cce99ec644968bb0c0e1a0/?vgnextoid=6bd5a38d3336c110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=6bd5a38d3336c110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=14499da04f6d9210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD

Preguntes freqüents sobre aire condicionat
http://www.caloryfrio.com/200810244267/particulares/instalaciones-y-confort/preguntas-frecuentes-sobre-el-aire-acondicionado.html

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article