Centrals Nuclears, algunes veritats incòmodes

Quants morts necessitem per entendre que l'energia nuclear és perillosa?
Aquesta pregunta ens la formulà el professor Antoni Lloret, doctor en Ciències Físiques, especialista en física nuclear i energies renovables, en encetar l'entrevista dins el programa Àgora del canal 33.
El professor Antoni LLoret ens documenta sobre l'energia nuclear, extracto a continuació algunes de les seves afirmacions:
- L'energia nuclear és perillosa, per això no en parlem.
- L'energia nuclear és cara. Encara que les despeses importants les paga l'estat amb diner públic: la posada en marxa de la Central Nuclear, el seu desmantellament, els transport dels materials nuclears, la construcció d'un cementiri nuclear, ... És a dir. el cost de producció de l'energia nuclear està socialitzat, aquest és el secret de la suposada baratura.
- L'energia nuclear contamina. Ens cal analitzar tot el procés complet: l'extracció del mineral, la producció de les barres de mineral enriquit, el transport, ... Si analitzem sols una part del cicle ens autoenganyem.
- El transport de materials nuclears és perillós, per moltes precaucions que es prenguin.
- La raó de ser de les Centrals Nuclears és militar.
- Per defensar l'energia nuclear, alguns ataquen les energies renovables. Dins el programa Els matins de TV3, es va defensar que l'energia solar fotovoltaica contamina perquè empra silici. El silici és sorra i la sorra no contamina.

- Espanya té un excedent de producció d'energia elèctrica que exporta a França i Marroc. L'any 2009, va exportar l'equivalent al que consumeixen 6.000.000 (6 milions) de llars en un any.
- Un 19,3% de l'energia produïda a Espanya prové de les centrals nuclears.
- El parc de Centrals Eòliques ha cobert el 50% de la demanda d'energia elèctrica en moments de màxima producció. Ens podem organitzar per produir l'energia que necessitem de manera sostenible: eòlica, solar, ...

- Les Centrals Nuclears estan dissenyades per un cicle de vida de 30 anys. Augmentar el temps de funcionament d'una Central Nuclear augmenta el risc d'un accident nuclear major. La Generalitat ha acordat allargar la vida de les Centrals Nuclears uns 5 anys, recordem que paral·lelament també s'incrementa el risc d'accident nuclear major.
Quan acaba el cicle de vida d'una Central Nuclear, la millor opció és tancar-la, és la solució més segura.
- Cas d'accident nuclear major, la reacció de fissió genera una temperatura de 3000ºC al cor del reactor. A 3000ºC tot fon, el ciment i l'acer es fonen, els materials radioactius es volatilitzen i, si això succeeix a Ascó, la contaminació no s'aturarà a la ratlla del terme, contaminarà bona part de Catalunya.
- Ascó i Tivissa són sísmicament vulnerables, sabem que van patir un terratrèmol important al segle XIX. Aquest fet afegeix un risc d'accident nuclear major inherent a l'enclavament de la Central Nuclear o del cementiri nuclear.
 
Et recomano que vegis l'entrevista íntegra, la trobaràs a: http://www.tv3.cat/videos/2808490/Antoni-Lloret-fisic-nuclear

Recordem:
- L'accident a Ascò, la fuita radioactiva del mes de novembre de 2007. Dins el programa La Nit al dia, la Mònica Terribas entrevista el professor Antoni LLoret, el vídeo el trobaràs a: http://www.tv3.cat/videos/393479
- L'accident de la Central Vandellós I de l'octubre de 1989 que obligà a tancar-la
- L'incendi a la sala de turbines de la Central Vandellós II a l'agost de 2008
- L'accident de Txernòbil a l'abril de 1986

Pel que fa al risc sísmic, Antoni Roca, cap del Servei Català de Geologia, declarà que els catalans hauríem de tenir més consciència sobre el risc sísmic a casa nostra.
L'article Catalunya tremola explica que l'any 1995 les ones expansives del subsòl van arribar novament a Catalunya i a altres indrets dels Països Catalans. La intensitat sísmica no va ser gaire gran ni va provocar cap catàstrofe, però va atemorir la població, gens acostumada a patir les sotragades geològiques pròpies d'altres llocs del planeta.

Amb totes aquestes dades a la mà, la conclusió és que hi ha tres fonts de risc d'accident:
- La pròpia de l'energia nuclear.
- La que es deriva d'allargar el cicle de vida de les Centrals Nuclears uns 5 anys més enllà dels 30 anys per als foren dissenyades.
- La provinent del risc sísmic de la zona.

A tots ens interessa estar-ne ben documentats!

Fes-ho córrer!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach personal
[email protected]
657 825 188
Al Twitter  Al Google +  A LinkedIn
Receptes per Viure Bé!


Llocs relacionats:
Coordinadora Tanquem les Nuclears
Chernobyl The Lost Film El darrer reportatge del cineasta rus Vladimir Shevchenko els primers dies de la catàstrofe de la Central Nuclear de Txernòbil a l'abril de 1986. Shevchenko morí a conseqüència de l'exposició a la radiació, el seu nom no figura entre les víctimes oficials de l'accident. (Text i veu en anglès).
Los tres superhéroes de Chernóbyl, Alexei Ananenko, Valeriy Bezpalov y Boris Baranov salvaren a mil·lions de persones (text en castellà)

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article