el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

jun
24
ds
"L'educació és quelcom admirable, pero es bo recordar que res que valgui la pena es pot ensenyar" (O. Wilde)

Últims articles Salvador Garcia

Salvador Garcia

Dimarts, 30.8.2011 00:13 h

Euro impossible?

Els governs solen reaccionar tard i malament, per incapacitat, manca de valentia o les dues coses. Amb el nyap constitucional hem tingut un nou exemple: enlloc de fer reformes estructurals i reduir la despesa quan tocava ara es vol aprovar correcuita una reforma constitucional que teòricament fixa un objectiu d'estabilitat pressupostària que és només una declaració d'intencions que pot canviar una majoria absoluta de diputats al Congrés en qualsevol moment ("Notes sobre la reforma de la Constitució")..
Ampliar

Lectures 2502 lectures   Comentaris Cap comentariSalvador Garcia

Divendres, 3.6.2011 09:28 h

Notes del pressupost 2011 de la Generalitat

Acabo de llegir la proposta de pressupostos presentat pel Govern de la Generalitat i no per menys esperable estic menys preocupat: retallada draconiana i necessària de les despeses que potser seran insuficients per evitar la intervenció d'Espanya (recomano aquest document explicatiu del pressupost). Les CCAA han de complir amb un objectiu de dèficit de l'1,3% del PIB o l'estat actuarà, i la Generalitat ha presentat un dèficit objectiu del 2,66%, és a dir, el doble. El Govern explica clarament que si l'estat pagués el Fons de Competitivitat i fos "lleial" el dèficit seria del 1,26% (pàgina 28), però de cara a l'estat, la Unió Europea i els inversors, Catalunya tornarà a aparèixer una altra vegada com el gran incomplidor..
Ampliar

Lectures 2922 lectures   Comentaris Cap comentariSalvador Garcia

Dilluns, 2.5.2011 09:26 h

Espanya país ric; Xina i Estats Units països pobres

Fa uns dies explicava com el Estats Units i Xina estan retallant i replantejant els seus nous trens d'alta velocitat, ja que no se'ls poden permetre en un entorn econòmic complicat com l'actual ("Trens d'alta velocitat a enlloc"). Pobres desgraciats. Spain is different: l'estat acaba de licitar el nou AVE a Extremadura per valor de 3.829€ milions després de l'anunci del nou AVE a Galícia (6.000€ milions). País ric. És igual que cada vegada hi hagi un major consens que això de l'alta velocitat a enlloc no té sentit..
Ampliar

Lectures 2460 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Salvador Garcia

Dimecres, 7.7.2010 10:20 h

10 manaments sobre l'ajust fiscal

Interessant reflexió dels economistes Blanchard i Cottarelli sobre com ha de ser l'estratègia fiscal per aconseguir resultats a curt i a llarg termini: "Ten Commandments for Fiscal Adjustment in Advanced Economies". El tema és molt rellevant avui, ja que hi ha la discusió sobre si cal reduir la despesa pública quan encara no s'ha aconseguit la recuperació econòmica. El problema que ens trobem és que estem a mig partit i aquests criteris s'haurien d'haver seguit des del principi..
Ampliar

Lectures 2360 lectures   Comentaris Cap comentariSalvador Garcia

Dimecres, 16.6.2010 11:03 h

La retallada (i reestructuració) que ve

No sóc gaire bo fent prediccions, especialment sobre el futur (!). Dit això penso que ve una nova retallada/reestructuració a la grega, molt gran, d’un dia per l’altre. Fa dies que corren rumors sobre si Espanya s’acollirà al fons europeu de 750.000€ milions per la seva dificultat de fer front als seus venciments de deute i per la incapacitat de pagar el seu dèficit actual (aquests rumors venen, curiosament o no, d’Alemanya). Rumors insistents, i en el mercats financers de vegades els rumors s’acaben convertint en realitat (només cal escampar un rumor, cert o no, de què algú no pot pagar, per a què ningú li deixi diners)..
Ampliar

Lectures 3234 lectures   Comentaris Cap comentariSalvador Garcia

Divendres, 28.5.2010 12:56 h

Contra la pujada d'impost sobre la renda que es planteja el tripartit

Moments complicats, moments de sacrifici: el tripartit es planteja pujar els impostos a les rendes altes. En la meva opinió, com deia fa uns dies, una acció en el sentit equivocat. Alguns arguments: Si volen que "paguin més els que més tenen", que actuïn sobre altres impostos (p.e. successions) Tot el que sigui gravar les rendes del treball desincentiva que la gent treballi més i generi més riquesa. De fet fa uns dies proposava menys IRPF, societats i IVA, i més capital, successions i patrimoni..
Ampliar

Lectures 2361 lectures   Comentaris Cap comentariSalvador Garcia

Divendres, 21.5.2010 11:13 h

Quins impostos?

La complicadíssima situació actual està obligant (i obligarà) al govern espanyol a pujar impostos. Sóc dels que estan a favor d'un estat petit i eficient, amb pocs impostos... però alguns impostos hem de tenir. Quins impostos cal pujar? L'ideal seria no pujar cap i tendir a baixar-los, ja que paguem moooooooolts impostos. És un tema de percepció, paguem molt més del que rebem: els catalans paguem el 40% del PIB en impostos i, després de l'espoli fiscal (10% del PIB), ens retornen el 30% del PIB en despesa i inversions públiques, impostos de país socialdemòcrata i serveis de país liberal..
Ampliar

Lectures 2532 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Salvador Garcia

Dimarts, 18.5.2010 09:55 h

I l'euro?

Amb tot el que està passant, una pregunta que té tot el sentit: què passarà amb l'euro? Doncs no pinta gaire bé. Al respecte un article del professor Niall Ferguson aparegut a Newsweek "The End of the Euro" que conclou així: Europe now faces a much bigger decision than whether to bail out Greece. The real choice is between becoming a fully fledged United States of Europe, or remaining little more than a modern-day Holy Roman Empire, a gimcrack hodgepodge of "variable geometry" that will sooner or later fall apart..
Ampliar

Lectures 2333 lectures   Comentaris Cap comentariSalvador Garcia

Dilluns, 17.5.2010 09:26 h

Treballar: més potser, millor segur

Via Economix, comparació de les hores treballades per any a tot el món. A Espanya es treballa menys hores que a la mitjana de l'OCDE, però més que a altres veïns que estan molt millor que nosaltres. No es tracta de treballar més hores (que també), sinó de treballar millor, més productives, més racional, començant pels propis horaris laborals. I sobretot, des de l'administració pública no posar traves al treball..
Ampliar

Lectures 2169 lectures   Comentaris Un comentariSalvador Garcia

Dijous, 13.5.2010 07:30 h

Money talks: Alemanya i els Estats Units manen

"Qui paga mana" diem els catalans, "money talks" els americans, no sé com es diu en alemany. ZP fa el que fa perquè l'obliga Alemanya i després de la trucada d'Obama. Té dret a imposar aquestes mesures Alemanya? Fixeu-vos quina és l'aportació d'Alemanya al pla de rescat de l'euro (Grècia, Espanya i altres PIIGS), via blog de Paul Kedrosky (mira el gràfic adjunt). I els Estats Units? Doncs també col·laboren, via Fons Monetari Internacional: aquest any els Estats Units van aprovar contribuir 100..
Ampliar

Lectures 2246 lectures   Comentaris Un comentari12345...8>

Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter