Judici a l'Argentina mostra greus efectes sobre la salut de persones que viuen prop dels camps de soja transgènica

Una sentència judicial obre la porta a que es revisin totes les altres causes judicials obertes però aturades a tot el territori de l'Argentina

El passat dimarts 21 d'agost el jutge del cas va declarar culpable al terratinent per fumigacions durant anys als camps de soja propers a la ciutat de Còrdoba, que han provocat greus danys a la salut de la població.

El terratinent i el pilot de les fumigacions han aconseguit evitar la presó "per no tenir antecedents penals". La condemna implica 10 hores setmanals de feina en un centre hospitalari durant quatre anys. Aquesta sentència ajudarà a què es tornin a considerar denúncies judicials a molts altres llocs del país que s'havien aturat per pressions a causa dels forts interessos econòmics que envolten la soja transgènica. L'ús de agrotòxics es va disparar a l'Argentina des que al 1990 es van introduir  les llavors transgèniques, augmentant de 30 milions al 1990, a 340 milions els  litres  ruixats als camps argentins  en 2012. La soja transgènica és tolerant al herbicida glifosat, la qual cosa facilita que es ruixin els camps amb molta més quantitat d'herbicida.

Recordem que Som lo que Sembrem estem duent a terme una campanya per denunciar l'ús d'aquest agrotòxic en l'agricultura però també en els Parcs i Jardins a Catalunya. Els còctels amb glifosat estan associats amb molts efectes sobre  la salut. Tot i això, les autoritats reguladores europees, sotmeses a les pressions dels lobbies de la indústria dels transgènics agrícoles, estan tractant d'evitar la revisió de la seva  classificació toxicològica. Molts altres col.lectius al món, entre d'altres la Xarxa mundial contra l'ús de pesticides (PAN, Pesticide Action Network), porten anys denunciant l'ús d'aquesta substància als tribunals.

Com afirma el metge querellant argentí Ávila Vázquez: "Después de 15 años de fumigaciones sistemáticas, los equipos de salud de los pueblos fumigados detectan un cambio en el patrón de enfermedades en sus poblaciones: los problemas respiratorios son mucho más frecuentes y vinculados a las aplicaciones, igual que las dermatitis crónicas. Los pacientes epilépticos convulsionan mucho más frecuentemente en época de fumigación. Son más frecuentes la depresión y los trastornos inmunitarios. Se registran altas tasas de abortos espontáneos (hasta del 19%) y aumentaron notablemente las consultas por infertilidad en varones y mujeres. Se detecta también un aumento de trastornos tiroideos y de diabetes. Cada vez nacen más niños con malformaciones en estas zonas, especialmente si los primeros meses del embarazo coinciden con la época de fumigaciones. Síndromes de Down, mielomeningoceles, cardiopatías congénitas se diagnostican con frecuencia en estas áreas. Más del 30% de las personas que mueren en estos pueblos fumigados fallecen por cáncer, mientras que en todo el país ese porcentaje es menor a 20%”

Recordem també que el model agrícola català es basa en la importació massiva de pinsos de l'Argentina i d'altres països americans per alimentar els porcs de les granges, i que l'economia d'aquestes granges intensives catalanes depèn absolutament del preu d'aquests pinsos.  L'alternativa que plantegen els defensors d'aquest model català és una major liberalització del conreu de transgènics a Europa, en particular l'autorització del conreu  de les plantes transgèniques tolerants a glifosat (soja i blat de moro) que puguin servir per alimentar els porcs catalans i no es depengui tant de les importacions.

Som lo que Sembrem pensem que cap d'aquestes  dues alternatives ens duu enlloc, més que a una major crisi de l'agricultura a Catalunya, i  a una més gran contaminació d'aigües, sòls i aliments  per agrotòxics  (especialment per  glifosat però també per d'altres herbicides quan les males herbes es van fent resistents, com està passant cada vegada més a tots els països on es conreen transgènics)

Més informació  sobre la resolució judicial aquí

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article