Pig Business denuncia les subvencions europees a granges industrials de porcs

El 9 de febrer va tenir lloc una roda de premsa al Parlament Europeu a Brussel·les per denunciar que la mega indústria porcina està subsidiada amb els diners dels contribuents europeus, mitjançant el Banc Europeu i la PAC (Polítca Agrària Comunitària), encara que aquestes activitats provoquen un impacte negatiu en la salut i el medi ambient de les zones afectades. Aquest acte va estar organitzat a càrrec de la campanya "Pig Business" (el negoci dels porcs) que té un documental amb el mateix nom que podeu veure subtitulat aquí.

Tres eurodiputats, Janusz Wojciechowski de Polònia, José Bové de França i Dan Jørgensen de Dinamarca, han declarat la seva oposició a la ramaderia porcina a escala industrial, posicionant-se per lluitar contra les Polítiques Agràries Comunitàries de la UE, que estan en procés de revisió.

A l'acte van assistir uns 200 eurodiputats, incloent els d'agricultura i medi ambient, consellers polítics, indústria, premsa i representants de ONGs.

L'acte organitzat al Parlament Europeu tenia com a principal objectiu sensibilitzar sobre el cost econòmic, mediambiental i sanitari que suposa la industrialització de la ramaderia porcina. La principal beneficiària de les subvencions i a la vegada la principal culpable dels desastres provocats per aquesta manera de criar els animals és l'empresa ianqui Smithfield fusionada amb l'espanyola Campofrío i d'altres empreses al món que composen aquest holding.

Les profitoses granges industrials estan dissenyades per externalitzar els seus costos cap a la comunitat. Si aquestes granges d'escala industrial paguessin el cost real del seu sistema de producció, les petites granges familiars podrien subsistir i serien competitives, oferint aliments de millor qualitat a la població.

Un altre aspecte preocupant és l'abús d'antibiòtics a la ramaderia industrial, que ha provocat Síndrome de Resistència Múltiple a antibiòtics (MRSA) i l'aparició de les soques d'Escherichia coli multiresistents a antibiòtics (ESBL E. coli). Un informe recent de la Dutch Food Standards Agency (Agència de Seguretat Alimentària holandesa) ha estimat que en aquest país entre un terç i la meitat de les resistències a antibiòtics en les malalties humanes estan produïdes per l´ús d'antibiòtics en les granges animals. Científics americans recentment han descobert que mosques i paneroles provinents de granges de porcs intensives, transporten bacteris resistents als mateixos antibiòtics utilitzats rutinàriament en aquestes, i han advertit que aquests insectes són capaços d'escampar malalties des de les granges a la població local. Enllaç a l'article científic
Enllaç a la notícia (en anglès)

Addicionalment cal esmentar que tota la carn europea produïda industrialment s'alimenta amb pinso transgènic (soia i panís). La producció a escala industrial de la soia devasta els sòls i la sobirania alimentària a Sud Amèrica, i provoca càncer i malformacions entre la població rural, causats pels agrotòxics que el conreu de la soja transgènica porta associats.

Per totes aquestes raons Som lo que Sembrem recolzem la campanya de Pig Business i demanem la fi de les subvencions per aquestes granges industrials. Hem de tornar a les granges d'escala familiar i local i a una alimentació més saludable, sostenible i biodiversa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article