SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 16 AND id_comentari =SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 16 AND id_comentari =

La crisi de les hipoteques en 10 temps

Malgrat que no és l'única crisi que ens afecta sí que podem dir que és el detonant de la gran caiguda que estem patint. Una explicació senzilla en 10 passes seria la següent:
  1. Un senyor que vol una casa i que cap banc li deixa diners.
  2. Un banc (animat pel govern, també), demanant un tipus d'interès més alt del normal, li dóna una hipoteca per comprar la casa, valorant la casa a 100, tot i que costa 70. Creu que els preus continuaran apujant-se i per tant si el client no paga, encara guanyarà calers.
  3. Aquest banc demana diners a d'altres bancs, a canvi d'instruments financers que inclouen hipoteques (entre les quals les d'alt risc).
  4. La gent compra paquets (CDOs, per exemple) als bancs referenciats en aquests instruments, com a negoci del segle (ja que “el totxo mai baixa”).
  5. Cap banc sap quantes hipoteques d'aquest tipus té en el balanç ja que aquests instruments no ho detallen.
  6. Com els bancs no saben com de bones són aquestes hipoteques, comencen a malfiar-se els uns dels altres i es deixen els diners a un preu més alt (Euribor a casa nostra).
  7. La casa valorada en 70 i per la qual van donar un crèdit de 100, resulta que en val 50.
  8. El client no té diners i no paga.
  9. El banc es queda una casa de 50 i un deute de 100, perd 50.
  10. Aquests 50 li havia deixat un altre banc, que no els cobrarà.

Això, com no, acaba repercutint-nos d'una manera directa: l'euribor s'apuja i nosaltres paguem més hipoteca. Però també ens repercuteix d'una manera indirecta: atur, inflació i baixada del consum i l'estalvi.

Comentaris

Oriol
2.

Efectivament, això és una simple radiografia freda de l'ocorregut i de culpables en trobarem molts (des dels bancs fins als irresponsables que demanaven una hipoteca estant a l'atur, enlloc de llogar). Però qui més ha fallat és qui no podia fallar: el regulador (governs i bancs centrals). Però com sempre, la culpa del liberalisme i la resta sants.

  • 0
  • 0
Josep Mª
1.

D'acord en tot però trobo a faltar l'anàlisi de la part delictiva o fregant el delicte en el plantejament i realització de tot el procés. Aquí l'únic que ha posat primer una butxaca (i una galta) i després l'altra és el pobre hipotecat europeu continental. Perquè tinc entès que als USA i a UK tornant les claus ja has liquidat el deute.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article