el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

jun
24
ds
"L'educació és quelcom admirable, pero es bo recordar que res que valgui la pena es pot ensenyar" (O. Wilde)

Últims articles Oriol López

Oriol López

Dimecres, 4.3.2009 14:58 h

Una mica de seny

L'OCDE recomana a Espanya que redueixi les indemnitzacions per acomiadament en els contractes indefinits i que instauri un contracte únic en el que la indemnització sigui proporcional a l'antiguitat del treballador. Tanmateix, demana abaixar els impostos a les rendes més baixes per estimular el consum, augmentar la despesa en formació i evitar les traves a la competència. Això em recorda a un apunt que vaig fer en un fòrum del Racó Català i que crec que aporta solucions a una situació com l'actual: A risc d'emportar-me la crítica de tothom, crec que el mercat laboral ha de flexibilitzar-se..
Ampliar

Lectures 3093 lectures   Comentaris 2 comentarisOriol López

Dilluns, 26.1.2009 16:30 h

Tan simple com pagar a 30 dies

I si l'administració pública pagués a 30 dies? I si no endarrerissin el pagament a les empreses per motius obscurs? I si dediquéssim els esforços econòmics a pagar a temps, enlloc de a salvar bancs? Potser no en sortiríem, però probablement ajudaríem a les empreses (i als treballadors) a aguantar el tipus davant d'una situació complicada que, segons sembla, encara es complicarà més en els propers mesos i potser anys..
Ampliar

Lectures 2928 lectures   Comentaris Un comentariOriol López

Dilluns, 1.12.2008 07:00 h

Llums de nadal i crisi

Si espereu el típic article que defensi o ataqui els llums de Nadal com a estratègia d'incentiu del consum i, de retruc, de l'economia, és millor que no continueu perquè, tot i que sóc de l'opinió que la llum dóna alegria i l'alegria crida al consum, aquest article no en parlarà gens ni mica. I de què va doncs, l'article d'avui? Doncs del meu barri, d'Horta. I de com els seus comerciants, agrupats a l'entorn de l'Associació de comerciants Cor d'Horta, ens ensenyen després de molts anys a com combatre una externalitat..
Ampliar

Lectures 3947 lectures   Comentaris Un comentaripublicitat

Oriol López

Dilluns, 17.11.2008 07:00 h

Ajornaments per a les empreses

Quan sento parlar a l'auto-anomenada "societat civil" i als governs sobre mesures per combatre la crisi m'esgarrifo: l'última, permetre l'ajornament d'impostos per part de les empreses i de quotes d'hipoteca per als particulars. En primer lloc, si tenim uns governants seriosos, hauríem de concloure que ens enganyen, ja que si ara no podem pagar, què els fa pensar que en plena crisi (hi estem entrant) d'aquí a 6 mesos podrem fer-ho? En segon lloc, els ajornaments d'impostos ja existeixen i només caldria deixar-los de gravar amb un interès..
Ampliar

Lectures 3348 lectures   Comentaris 2 comentarisOriol López

Dilluns, 10.11.2008 07:00 h

Jornada dels polítics i patrocinadors 2008

Jornada dels economistes
Jornada dels economistes

Organitzada pel Col·legi dels Economistes, la Jornada porta 13 anys celebrant-se i , cada cop més, gaudeix d'una nodrida reresentació políutica que, a més, al ser del mateix color polític, es converteix en un intent de rentat de cervell col·lectiu (i del col·lectiu) per a que el transmetem a la societat. En primer lloc, sóc dels que pagaria una mica més per tal de no haver d'aguantar polítics que no han treballat mai a una empresa (ni, per suposat, n'han tinguda mai cap) parlant en fòrums on es parla precisament d'això, d'empreses..
Ampliar

Lectures 2787 lectures   Comentaris Cap comentariOriol López

Dilluns, 3.11.2008 07:00 h

La mala fama del lloguer

L'habitatge és més car que abans, sí. Proporcionalment (no oblideu això) és més car llogar que comprar, de vegades. Però quan un vol estalviar, de vegades ha de fer el sacrifici de pagar més en valor relatiu però menys en absolut. M'explicaré: Imaginem un habitatge de 60 metres quadrats al barri del Guinardó de Barcelona, de 250000 euros de valor (agafat d'Idealista), amb una hipoteca del mateix import a 30 anys i un 5,5% d'interès..
Ampliar

Lectures 3267 lectures   Comentaris 3 comentarisOriol López

Dilluns, 27.10.2008 07:00 h

15 petites solucions

Des d'aquesta tribuna i la meva feina com a assessor assessor d'empreses, em permeto proposar gratuïtament, solucions a aplicar immediatament per a ajudar a les empreses a combatre la crisi, sense gaires costos per l'administració i amb uns guanys palpables a nivell de llocs de treball i riquesa:   ICOs a tipus d'interès zero per a pimes. Incrementar el límit per a ajornaments d'impostos sense garanties ni avals. El límit de 6000 euros ha quedat mort després de 20 anys..
Ampliar

Lectures 3305 lectures   Comentaris 3 comentarispublicitat

Oriol López

Dilluns, 20.10.2008 07:00 h

La crisi de les hipoteques en 10 temps

Malgrat que no és l'única crisi que ens afecta sí que podem dir que és el detonant de la gran caiguda que estem patint. Una explicació senzilla en 10 passes seria la següent: Un senyor que vol una casa i que cap banc li deixa diners. Un banc (animat pel govern, també), demanant un tipus d'interès més alt del normal, li dóna una hipoteca per comprar la casa, valorant la casa a 100, tot i que costa 70. Creu que els preus continuaran apujant-se i per tant si el client no paga, encara guanyarà calers..
Ampliar

Lectures 2955 lectures   Comentaris 2 comentarisOriol López

Dilluns, 13.10.2008 07:00 h

Per què tinc por de l'interès?

És una por atàvica. Quan som a casa, mirant la tele o menjant amb la nostra família, sentim allò de 'El Banc Central Europeu s'ha reunit...' En aquell moment, un formigueig atravessa la nostra espinada i comencem a fer càlculs mentals sobre quan toca revisió de la hipoteca... però, què tenen a veure el tipus d'interès del BCE i el que paguem d'hipoteca? És el mateix el tipus d'interès del BCE que l'Euribor? Molts creuen que són el mateix..
Ampliar

Lectures 2882 lectures   Comentaris Cap comentariOriol López

Dilluns, 6.10.2008 16:57 h

Jornal + entorns

Quan vaig iniciar el blog d'entorns, al Febrer de l'any 2004, l'objectiu era parlar de l'economia en minúscules: la petita empresa, la compra al súper, el pagament de la hipoteca o les obligacions fiscals, obviant volgudament el gran empresariat, la borsa i les decisions macroeconòmiques dels governs de torn. Tot això per dos motius: el primer, que m'interessa ben poc i aquest és el meu blog (sí, així d'egoista); i en segon, tot i que sóc economista no en sé de temes financers, ni treballo amb ni per a grans empreses, ni se'm donava bé la macroeconomia mentre estudiava..
Ampliar

Lectures 3158 lectures   Comentaris 6 comentaris
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter