el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

jun
24
ds
"L'educació és quelcom admirable, pero es bo recordar que res que valgui la pena es pot ensenyar" (O. Wilde)

Últims articles La Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua

Dimecres, 30.11.2016 19:45 h

Un informe alerta de la disminució de la presència del català en l'entorn universitari

El IX Informe sobre la situació de la llengua catalana, promogut per la Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural i elaborat per  la Xarxa CRUSCAT de l’IEC i que avalua la salut del català, destaca que la manca de polítiques a favor de la llengua i el poc reconeixement després d’una situació de forts canvis demogràfics a començament del segle XX han influït en un descens en els usos del català arreu del domini lingüístic. Segons el context polític més o menys favorable i la situació prèvia de vitalitat de la llengua, les conseqüències han estat més o menys greus..
Ampliar

Lectures 777 lectures   Comentaris Cap comentariLa Plataforma per la Llengua

Dimarts, 21.6.2016 09:15 h

Reclamem que els jutges que exerceixen a Catalunya tinguin el requisit de saber català

La Plataforma per la Llengua expressa la seva perplexitat davant les dades que el Departament de Justícia va presentar la setmana passada i que xifren en només un 8,4% les sentències que es van dictar en català l’any 2015, un percentatge que es redueix en quatre punts respecte de l’any anterior i a la meitat de la situació de l’any 2009. En global, l’ús del català a la justícia cau per desè any consecutiu. La Plataforma per la Llengua constata que aquesta situació es deu a una estratègia política clara de l’Estat espanyol per desprestigiar la llengua catalana..
Ampliar

Lectures 1260 lectures   Comentaris Cap comentariLa Plataforma per la Llengua

Diumenge, 14.2.2016 11:00 h

La Plataforma per la Llengua exigeix a LinkedIn que incorpori el català en la seva xarxa

La xarxa social professional més important del món encara no inclou el català en la navegació ni en la  interfície de currículum. El 70% dels treballadors utilitza LinkedIn per recerca de feina o promoció laboral i el 75% de les empreses la tenen en compte als currículums dels usuaris a la xarxa, però les empreses catalanes no poden cercar els candidats en funció del seu domini del català. Països com Croàcia, Albània o Finlàndia poden navegar i penjar les seves referències a LinkedIn en la seves llengües malgrat tenir menor nombre de parlants..
Ampliar

Lectures 1185 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

La Plataforma per la Llengua

Dilluns, 19.10.2015 20:45 h

La Plataforma per la Llengua exigeix a Netflix l'emissió de continguts en català

Netflix, el proveïdor més gran de televisió per internet del món, arriba demà a l'Estat espanyol i ho fa sense tenir en compte el català, que representa a un mercat potencial de més de 10 milions de consumidors. La Plataforma per la Llengua considera preocupant que Netflix no hagi rectificat encara les darreres declaracions relatives a la llengua catalana. Les informacions publicades arran d'un acte amb periodistes a Madrid el passat mes de juny, en què es deia que Netflix oferiria continguts en català, varen ser negades per l'empresa l'endemà de l'aparició de la notícia..
Ampliar

Lectures 2612 lectures   Comentaris Cap comentariLa Plataforma per la Llengua

Diumenge, 28.6.2015 19:45 h

La Plataforma per la Llengua denuncia la imposició sistemàtica de la llengua castellana a empreses i consumidors

 L'ONG del català publica dos informes que posen de manifest la imposició de la llengua castellana a empreses i consumidors a través d'una activitat legislativa molt bel·ligerant amb la llengua catalana. Tots dos informes s'afegeixen al que la Plataforma per la Llengua ja va fer públic aquest mes de maig, De «en la lengua oficial del Estado» a «en español», on es denunciava que hi ha 161 disposicions vigents que obliguen les empreses de Catalunya a etiquetar les instruccions dels productes en castellà..
Ampliar

Lectures 1280 lectures   Comentaris Cap comentariLa Plataforma per la Llengua

Dilluns, 22.6.2015 19:30 h

Per cada normativa a favor del català se n'aproven 32 que imposen el castellà a Catalunya

La Plataforma per la Llengua ha fet públic un estudi de novetats legislatives en matèria lingüística a Catalunya corresponent al 2014. L'entitat ha comprovat que, com a mínim, s'han incorporat a l'ordenament jurídic 64 noves disposicions que imposen el castellà a Catalunya i només 2 que imposen el català. També s'ha aprovat una normativa estatal que obliga a usar la llengua de signes espanyola en un cicle formatiu a Catalunya i una altra, autonòmica, que obliga les administracions catalanes a atendre a qui se'ls adreça en la llengua de signes catalana..
Ampliar

Lectures 1113 lectures   Comentaris Cap comentariLa Plataforma per la Llengua

Diumenge, 17.5.2015 17:15 h

"El laberint de l'endrapa-paraules", guanyador de la 1a edició del Concurs Tísner de jocs de català

 El joc presentat per l'aula de 5è de primària de l'escola Sant Pere Claver – Els Jesuïtes del Poble Sec "El laberint de l'endrapa-paraules", ha resultat ser el millor, segons el jurat, "per la fermesa de convertir la llengua en joc ". Es tracta d'un joc d'estratègia on quatre valents han de demostrar els seus coneixements del català per poder salvar el seu museu i la llengua catalana. L'escola Projecte, segon classificat en aquesta primera edició del concurs Tísner, ha presentat un joc anomenat "Olla de Grills", que ha estat seleccionat "per l'originalitat i l'eficàcia dels materials en relació a la mecànica del joc"..
Ampliar

Lectures 1199 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

La Plataforma per la Llengua

Dijous, 7.5.2015 10:00 h

El català gaudeix de bona salut però recula en alguns àmbits pels incessants atacs de l’Estat espanyol, segons es desprèn de l’InformeCAT 2015

Ø  El govern espanyol aprova 50 noves lleis que imposen el castellà mentre el reconeixement oficial del català a l’Estat continua sent nul: cap institució o organisme públic espanyol permet que la forma oficial del seu nom sigui en català. Ø  Josep Anton Fernàndez, de la Plataforma per la Llengua, ha qualificat l’últim atac a l’escola catalana protagonitzat avui mateix pel Ministre Wert de “mesura pròpia del franquisme”. Ø  Per contra, l’audiència de la premsa digital en català continua augmentant i els dos principals mitjans superen els 2 milions d’usuaris, mentre 6 dels 10 dels principals smartphones inclouen el català Ø  Un any més, el treball constata que en àmbits on hi ha regulació de l’Estat, el català recula, i en els que no, mostra una vitalitat fins i tot per sobre del que li pertocaria per nombre de parlants Ø  L’edició d’enguany mostra dades per l’esperança, com el fet que el català suma 1,4 milions de nous parlants, però alhora radiografia també la manca de reconeixement que pateix Ø  Neus Mestres, directora de la Plataforma: “D’aquest recull de dades es desprèn que per la salut del català és necessari un Estat propi” El català és una llengua en expansió, dinàmica i amb una presència molt notable en diferents àmbits, en alguns casos molt per sobre del que li correspondria segons el seu pes demogràfic, però aquest creixement va per sectors i sobretot és desigual territorialment..
Ampliar

Lectures 966 lectures   Comentaris Cap comentariLa Plataforma per la Llengua

Dissabte, 22.11.2014 11:15 h

Arriba la 11a Festa pel joc i el lleure en català per sensibilitzar sobre la necessitat de tenir jocs en català

En el Dia Internacional de la Infància que es va celebrar el 20 de novembre, la Plataforma per la Llengua se suma a la reivindicació pels drets dels infants de tot el món. Precisament per tal de garantir el dret dels infants a jugar en la seva llengua, la Plataforma per la Llengua recorda que organitza la 11a Festa pel Joc i el Lleure en català el dissabte 22 de novembre pel matí a Arc de Triomf, Barcelona. Després d’onze anys d’èxit de participació aquest any la festa es consolida. Està pensada tant pels pares com pels infants..
Ampliar

Lectures 935 lectures   Comentaris Cap comentariLa Plataforma per la Llengua

Dimecres, 23.7.2014 21:00 h

4 anys del Codi de Consum. La Plataforma per la Llengua convida a la compra de productes etiquetats en català

La Plataforma per la Llengua apel·la a la consciència dels ciutadans perquè consumeixin productes etiquetats en català. La Plataforma fa aquesta crida coincidint amb els 4 anys del Codi de Consum. El 23 de juliol de 2010, es va publicar al DOGC la Llei 22/2010, de 20 de juliol, del Codi de Consum de Catalunya. Aquesta llei fou aprovada pel Ple del Parlament el 30 de juny de 2010 i va entrar en vigor el 23 d’agost de 2010. Aquesta Llei entre altres aspectes regula l’etiquetatge en català i, en referència a aquest àmbit, la Plataforma per la Llengua ha analitzat la situació de l’etiquetatge i l’adaptació de les empreses a la Llei del Codi de Consum 4 anys després d’haver-se aprovat: 1) Tot i l’augment de productes adaptats a la normativa, Catalunya és encara la regió europea on hi ha més incompliments de la legislació en matèria d’etiquetatge, amb només un 10% dels productes generalistes adaptats a la llei..
Ampliar

Lectures 1041 lectures   Comentaris Cap comentari12345...6>

Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter